Biblia copiată din cultura spirituală sumeriană?

Civilizația sumeriană și-a dus existența pe teritoriul Irakului și conform descoperirilor arheologice s-a ajuns la concluzia că a fost extrem de avansată din mai multe perspective. În traducere,sumer” semnificăținutul regilor civilizați” saupământul celor avansați”.

Un aspect fascinant al civilizației sumeriene a fost capacitatea extraordinară de a construi orașe, care erau de o complexitate greu de imaginat. Pe lângă acest fapt, arheologii sunt de părere că așa numitele tăblițe de lut, care au fost descoperite prin ruinele așezărilor antice, conțin informații de preţ cu privire la evoluția omului pe Terra.

Ca și egiptenii, sumerienii utilizau hieroglife pentru scriere, doar că gramatica lor era de o complexitate inimaginabilă. Acest fapt face că cele mai multe dintre texte să fie parțial traduse sau chiar eronat. Cu toate acestea, o parte dintre ele au fost traduse și cercetătorii au constat cu stupoare că sumerienii ajunseseră la un grad de cunoaștere avansat.

Tăblițele sumeriene și Biblia

Geneza sumeriană este asemănătoare cu cea din Biblie. Textele antice susţin că înainte ca omul modern să trăiască liber pe Terra, au existat numeroase civilizații, care au fost distruse în urma unei inundații de proporții. Un singur personaj a fost însărcinat cu construirea unui vapor imens pe care să care câte o pereche din fiecare specie de animale. Exact ca și în Biblie, geneza creației are la bază un potop, după care omul trăiește în pace și prosperitate.

Loading...

Singura deferență între potopul sumerian și cel din Biblie este că sumerienii invocă prezenta anumitor zei, care oferă indicații clare pentru ca personajul care construieşte arca să reușească să supraviețuiască.

Un alt aspect interesant invocat de tăblițele sumeriene se referă la primul om de pe Terra. Dacă Biblia ne spune că a fost Adam, în credința sumeriană s-a numit Adapa. Acest bărbat a fost creat de zeul suprem Enki și trimis pe Terra ca să trăiască în voie. După o perioadă de timp, Enki s-a gândit să-i facă o consoartă pentru ca astfel rasa să se poată perpetua. Adapa a refuzat să bea din cupa imortalității, pe care i-a oferit-o zeul Anou și astfel a fost condamnat să moară la fel ca orice altă vietate de pe Pământ.

tablite sumeriene
De asemenea, tăblițele sumeriene mai povestesc și despre prăbușirea Babilonului, dar și despre alte numeroase întâmplări care sunt de asemenea relatate și în Biblie. Aceasta este cauza pentru care numeroși specialiști s-au întrebat de nenumărate ori dacă cea mai importantă carte a omenirii nu a fost cumva copiată din spiritualitatea sumeriană?

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...