Bethleemul românilor și periplul Sfântului Andrei din Dobrogea

Bethleemul românilor și periplul Sfântului Andrei din Dobrogea

Apostolul Andrei a mai fost numit cel dintâi chemat. S-a născut în cetatea Betsaida și era frate cu Petru.
Tatăl lor era Iona, pescar, meserie pe care o va practica și Andrei. Se căsătorește cu fiica lui Aristobul. Îl întâlnește pe Christos pe malul Iordanului și este cel dintâi care i se alătură.

După moartea lui Christos, cei câțiva apostoli care au rămas în viață s-au întâlnit pentru a hotărî fiecare unde va pleca, pentru a propovădui religia creștină. Andrei va veni în Scytia, Dobrogea.

Despre Apostolul Andrei se spune că a fost stăpânul animalelor sălbatice. I se mai spunea Apostolul Lupilor. În tot periplul lui, Andrei a fost însoțit de haite de lupi care l-au apărat de dușmani. În momentul în care romanii au cucerit Sarmizegetusa, lupii au fost paznicii acestei cetăți, luptând alături de daci.

Bethleemul românilor

Andrei este apostolul care a adus creștinismul în Dobrogea, vindeca bolile și închidea gura lupilor. Peștera din apropierea localității Ion Corvin a devenit Bethleemul românilor. Vizita lui Andrei în Dobrogea s-a efectuat între anii 50 și 67 e.n. Una dintre minunile lui Andrei a fost că dădea cu toiagul într-o piatră și se forma un izvor.

Constantin Ionișor este cel care a descoperit peștera. În interiorul ei a fost descoperită o cruce sub forma literei X. Menționăm faptul că Apostolul Andrei a fost crucificat în Grecia, pe o cruce care avea această formă.
El considera că este nedemn să fie crucificat precum Christos și a cerut să fie crucificat pe o cruce sub forma literei X.

Obiceiurile legate de noaptea de 29 spre 30 noiembrie sunt o împletire a obiceiurilor creștine cu cele dacice. Poporul i-a atribuit Sfântului Andrei trăsături de divinitate precreștină, acesta devenind personificarea divină a lupului solar.

Loading...

Ultimul preot al lui Zamolxis

Printre sihaștrii din Munții Carpați circulă o legendă conform căreia ultimul preot al lui Zamolxis l-ar fi cunoscut pe Christos și Apostolul Andrei.

Bethleemul românilor

Ei susțin că există o taină a trecerii dacilor la creștinism păstrată de-a lungul timpului și transmisă de la un pustnic la altul. Pustnicii mai povestesc că după moartea lui Andrei s-a iscat o furtună din senin iar trăsnetul, focul și cenușa, i-au orbit pe cei care asistau la răstignire.

Mănăstirea Sfântul Andrei a fost ridicată chiar lângă peștera Sfântului Andrei. În apropiere, la mănăstirea Dervent se află crucile sfinte care au apărut din senin, după crucificarea Sfântului Andrei. Tot acolo se găsește și un izvor făcător de minuni, despre care se spune că a fost făcut de Sfântul Andrei.

loading...

Related posts