The news is by your side.

Beneficiile spectaculoase ale consumului de ceapă

Ceapa provine din regiunile de stepă din Asia centrală și de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciat la ca. 5.000 de ani în urmă, cultivat ca plantă medicinală, condiment și ca legumă.

În Egiptul antic ceapa era considerată un simbol al vieții eterne, datorită formei sale rotunde și a inelelor concentrice și era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată de a ajunge în rai, astfel au fost plătiți și lucrătorii care au clădit piramidele. S-au găsit dovezi, resturi de ceapă la descoperirea mormântului lui Tutankhamon. O tablă cu inscripții sumeriene cuneiforme datând cu 4.000 de ani î.e.n. din Codul lui Hammurabi conține descrieri de ogoare cultivate cu castraveți și ceapă, precum era amitit și ajutorarea săracilor cu pâine și ceapă.

Ceapă are acţiune antisclerogena. Ceapă este indicată în edemele hepatice şi renale, sub formă de macerat obţinut din 8 cepe la 1 l de vin alb. Ceapa este printre cele mai vechi remedii naturale de prevenire şi tratare a virozelor respiratorii şi a gripei.

Proprietăţile antibiotice ale acestor „medicamente vegetale” se datorează compuşilor sulfuraţi, ce distrug microorganismele. Cel mai important compus sulfurat este alicina, care le conferă acestor legume proprietăţi detoxifiante, sudorifice, expectorante, tonice şi antispastice. Datorită acestor proprietăţi, ceapă şi usturoiul sunt
indicate în virozele respiratorii.

„Alicina are şi proprietăţi anticoagulante. De aceea, ceapă şi usturoiul pot împiedica formarea trombozelor. De asemenea, alicina contribuie la scăderea colesterolului şi a trigliceridelor din sânge şi previne afecţiunile cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatia ischemică). În scop profilactic, în funcţie de toleranţă individuală, putem să mâncăm zilnic doi-trei căţei de usturoi şi puţină ceapă”. Usturoiul mai poate fi folosit şi sub
formă de capsule gelatinoase sau tinctura. Aceasta din urmă se administrează în doza unica zilnică 20 de picături de trei ori pe zi, timp de două-trei luni.

Există şi o cură în care mărim doza treptat: în prima zi, dimineaţa, luăm o picătură de tinctura, la prânz doua, iar
seara trei. Doza creşte treptat: 4, 5, 6 până la 15 picături în a cincea zi, după care numărul picăturilor scade în acelaşi ritm. În a 11-a zi se administrează 25 de picături, iar din a 12-a zi cura este reluată. Cura se face cu tinctura de usturoi simplă sau cu un amestec de tinctura de usturoi, tinctura de propolis şi miere. Datorită propolisului, amestecul are proprietăţi antiinfecţioase şi mai puternice.

ceapa

În medicină populară, ceapă şi usturoiul sunt folosite şi pentru  eliminarea viermilor intestinali. Copiilor li se dau fie tinctura de  usturoi, fie usturoiul sau ceapă macerate în apă sau în lapte. La copiii  mai mici, maceratul (o ceapă sau un usturoi la un pahar cu apă sau lapte) se amestecă cu puţină miere, pentru a avea un gust mai plăcut.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și