Beneficiile pentru sanatate aduse de ardeiul iute

Este un stimulent digestiv, recomandându-se în astenii digestive şi în dispepsii atone. În uz extern: este revulsiv şi rubefiant, folosindu-se în lumbago, algii reumatismale şi crampe musculare. Este indicat în alcoolismul cronic, sub formă de tinctura de ardei iute, din care se beau 10-30 de picături în ceai amar, când apare nevoia de a consuma alcool. Este un afrodiziac, mai ales dacă se asociază cu sucul de cartof. În oboseala corzilor vocale, se foloseşte decoctul de ardei iute.

Ardeiul iute conţine o substanţ㠖 capsaicina, care poate distruge celulele canceroase. Un experiment efectuat la Centrul Medical Cedars-Sinai (Los Angeles) a arătat că injecţiile cu capsaicină (substanţa care dă gustul ardeiului iute) pot provoca autodistrugerea celulelor canceroase în proporţie de 80% şi pot determina micşorarea tumorilor în cazul cancerului de prostată. Capsaicina este un antioxidant care protejează ADN-ul celular, acţiunea sa anticancerigena fiind demonstrată şi în cazul cancerului ovarian, mamar şi pulmonar. După părerea autorilor studiului, capsaicina poate fi folosită în viitor la crearea unor noi preparate destinate tratării afecţiunilor oncologice.

Scade colesterolul

Datorită capsaicinei, ardeiul iute poate preveni comoţiile cerebrale şi poate scădea nivelul colesterolului în sânge.În cazul mâncărurilor grele, adaosul de ardei iute este o soluţie pentru uşurarea digestiei, deoarece stimulează secreţia de suc gastric şi previne balonările. Este un foarte bun stimulent digestiv mai ales în cazul persoanelor care suferă de hipoaciditate gastrică. Datorită principiilor active conţinute, ardeiul – că de altfel toate condimentele – produce o excitaţie a secreţiei gastrice şi intestinale şi creşte pofta de mâncare. În cantităţi mari însă poate avea acţiune purgativă şi poate provoca pirozis (senzaţie de arsură care urca din stomac prin esofag).

Tratează virozele

Loading...

Virozele respiratorii pot fi tratate cu tinctura de ardei iute, datorită proprietăţilor antiinfecţioase, antiseptice, antivirale, dar şi datorită conţinutului ridicat de vitamina C. Tinctura se administrează timp de sapte-zece zile, în doze de câte o jumătate de linguriţă de tinctura diluată într-un pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi. În cazul virozelor respiratorii, specialiştii ne sfătuiesc să asociem tinctura de ardei iute cu plante care stimulează imunitatea: echinaceea, coada-şoricelului, busuioc, rozmarin.

ardei-iute

Contraindicaţii

Astfel, hemoroizii, inflamaţiile intestinale sunt accentuate de consumul de ardei iute. În aceste cazuri este bine să fie evitată condimentarea alimentelor cu ardei iute. De asemenea, femeile care alăptează trebuie să excludă din dietă lor acest aliment, pentru că poate trece în lapte şi îi poate dă acestuia un gust neplăcut.

În farmaciile naturiste se găsesc unguente din ardei iute. Acestea sunt recomandate în reumatism, în nevralgii şi afecţiuni ale nervilor periferici. Frecţionarea cu unguent pe bază de ardei iute intensifică circulaţia sangvină în zona afectată de reumatism, da senzaţia de încălzire a articulaţiilor şi îndepărtează durerea. Efectul de calmare a durerii se datorează capsaicinei. Există studii ştiinţifice care au arătat că în polineuropatia diabetica, de exemplu, unguentele pe bază de ardei iute au contribuit la recuperarea sensibilităţii, bolnavii nu s-au mai plâns din cauza amorţelii picioarelor sau tulburărilor de mers.

Persoanele care au probleme cu căderea părului pot folosi tinctura de ardei iute. Cu aceasta se va masa zilnic rădăcina părului. Tinctura de ardei iute este recomandată când căderea părului este cauzată de tulburări ale circulaţiei sângelui. Această soluţie întăreşte rădăcina părului şi stimulează circulaţia sanguină la nivelul pielii capului. Trebuie să avem grijă, căci tinctura poate fi iritantă dacă este aplicată pe răni.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și