BEATIFICAREA, INTRE MINUNI ŞI MARTIRAJ

În martie 2019, papa Francisc a aprobat decretul privind martiriul a șapte episcopi greco-catolici care vor fi beatificaţi în 2 iunie 2019, la Blaj.

Vasile Aftenie a murit în anul 1950, în închisoarea Văcăreşti. Avea 51 de ani și era anchetat de Securitate de peste un an. A fost înmormântat în ascuns de Securitate în cimitirul Bellu catolic, având inscripţionate pe cruce doar iniţialele AV.

La trei zile după aceasta înhumare clandestină, părintele Francisc Zudor, parohul de la Bărăţie, în înțelegere cu administraţia cimitirului, face pe furiş o slujbă de înmormântare. După alte șapte zile, își asumă riscul și așează pe mormânt o cruce modestă din lemn pe care erau scrise iniţialele VA 1950.

La un an după înmormântare, la mormânt a apărut o tânăra care împingea un căruţ pentru invalizi în care era o fetița în vârsta de șase ani. Femeia era soția medicului de la închisoarea Jilavă. Soțul sau îl îngrijise pe Vasile Aftenie, care înainte să moară i-a spus că dacă va pune o vorbă bună pe lângă autorități să fie îngropat creştineşte și nu incinerat, va avea parte de o mare bucurie.

Medicul a intervenit pe lângă autoritățile comuniste și episcopul a fost înmormântat la cimitirul Bellu catolic. Câțiva ani la rând, soția medicului venea împreuna cu fiica să la mormânt unde aprindea lumânări și se ruga.

Spre surprinderea angajaţilor de la cimitir, într-o dimineața, femeia a revenit la mormânt alături de o tânăra care se deplasa singură. Femeia săruta pământul de pe mormânt și mulţumea pentru minunea produsă.

Ca semn de recunoștință, medicul a ridicat un monument funerar în memoria episcopului Vasile Aftenie. De atunci, la mormântul episcopului este un adevărat pelerinaj al oamenilor bolnavi.

În anul 1999, papa Ioan Paul al II-lea s-a rugat în genunchi în fata capelei Sf. Ana din cimitir.

Beatificarea sau declararea unor persoane preafericite reprezintă recunoaşterea acordată de către Biserica Catolică intrării unei persoane în rai. Beatificarea este cel de al treilea pas din cei patru din cadrul procesului de canonizare.

De la reforma Bisericii Catolice din anul 1983, pentru beatificare este necesară dovedirea unui miracol săvârşit de persoana respectivă, deși această regulă nu se aplică martirilor. Beatificarea a fost începută în anul 1994. Etalele au constat în culegerea datelor despre martirajul acestora. Probele au fost transferate la Congregaţia Cauzelor Sfinţilor unde au fost evaluate. 9 teologi și-au exprimat votul afirmativ în ianuarie 2019. A urmat evaluarea unei comisii formate din cardinali și episcopi. Decretul a fost promulgat de papa Francisc în 19 martie 2019.

Papa Francisc

Prima româncă care a fost beatificata de Vatican a fost Veronica Antal, o tânăra care a fost ucisă la vârsta de 23 de ani, într-o încercare de a fi violată de un consătean din Nisiporesti, Neamţ. Ea a fost numită Crinul Însângerat. S-a luptat cu mult sânge rece pentru a-şi salva fecioria.

CATEGORIES
Share This