Descopera

Bateria de la Bagdad, metoda prin care vechii egipteni luminau piramidele

Bateria de la Bagdad, denumită uneori bateria părţilor, este numele comun pentru un număr de artefacte din Mesopotamia, posibil din timpul perioadei părţilor sau a sasanizilor (primele secole d. Hr.), şi descoperite, probabil, în 1936 în satul Khuyut Rabbou de lângă Bagdad, Irak.

Artefactele sunt formate din vase de teracota de aproximativ 130-155 milimetri înălţime şi o grosime de 70-80 milimetri (cu o gură de 1,5 inch) care conţin un cilindru din cupru realizat dintr-o foaie de cupru laminata în care se afla o singură tijă de fier foarte subţire.

În partea superioară, tijă de fier este izolată de discul de cupru prin prize de bitum. Tijă de fier trece prin centrul cilindrului de cupru fără să îl atingă.

De-a lungul timpului arheologii s-au întrebat cum de au reuşit egiptenii să picteze fresce de o frumuseţe rară în piramide, unde lumina era un lux, sau cel puţin aşa presupunem noi.

Inginerii antici se pare că aveau totuşi becuri ca şi noi, mărturie stând imaginile gravate în piramidele egiptene.

Părerea egiptologilor este ca relieful este o reprezentare mitologică a unui pilon djed (Simbolul Djed este un simbol pilon, cum ar fi cel egiptean, reprezentând stabilitate) şi a unei flori de lotus, în care se afla un şarpe, reprezentând astfel aspecte din mitologia egipteană.

loading...

Pilonul Djed este un simbol de stabilitate, care este interpretat şi că coloana vertebrală a zeului Osiris. Asta este părerea lor, dar noi nu suntem obligaţi să le dăm crezare.

Cei care au gravat “becurile” de la Dendera nu par a fi nişte începători, reuşind să redea fidel figurile umane. Cum egiptenii par să fi urmat “aceeaşi facultate de Belle Arte”, este greu de crezut că unul dintre elevi desenează şarpele altfel decât tehnica impusă.

baghdad battery inner workings - Bateria de la Bagdad, metoda prin care vechii egipteni luminau piramidele

Masca lui Tutankamon are şi ea un şarpe care nu seamănă cu niciun bec sau stâlp, este un şarpe şi atât.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top