Take a fresh look at your lifestyle.

Bătălia pentru dominarea cerului sau cum să devii stăpânul lumii

În martie 2017, canalul de televiziune CCTV anunța că forțele aeriene ale Armatei Populare Chineze au în dotare un avion furtiv Chengdu J 20, unul dintre cele mai performante bombardiere.

Strategii militari au afirmat după acest anunț că nu ar fi vorba numai despre un singur aparat. Armata chineză dispune de zeci de astfel de aparate.

Bătălia pentru dominarea cerului


De mai bine de zece ani, între marile companii aerospațiale există o competiție acerbă. Cine va putea să realizeze avionul care va domina cerul?

În anii 70, SUA dețineau supremația în construcția de avioane furtive. Cei care au cumpărat astfel de avioane au fost, în special, Israelul și Japonia. Au urmat anii 90, în care SUA au fost concurate de Franța și Rusia.
Performanța avioanele furtive este excepțională. Ele zboară cu o viteză supersonică, sunt nedetectabile de radarele de la sol și pot fi utilizate în diverse misiuni secrete.

Conform specialiștilor, tehnologia Sealth sau furtivă este perla coroanei. Un astfel de avion poate să pătrundă în zone interzise și să efectueze misiuni secrete. Cu toate acestea, Rusia a anunțat că radarul de la Sevastopol are capacitatea tehnică de a depista cele mai performante avioane Sealth.

Incidentul Kosovo, 1999


În 27 martie 1999, în cursul unei operațiuni NATO, sârbii au reușit să doboare un avion furtiv F114. Avionul a fost doborât de o rachetă S-125 Neva. Sârbii au declarat că au reușit această performanță datorită unui radar de fabricație rusească. A fost o grea lovitură pentru compania americană care construise avionul.

Loading...

Un specialist american declara că pe măsură ce tehnologia Sealth devine tot mai performantă, progrese mari face și tehnologia utilizată în detectare.

SUA, a șasea generație de avioane Stealth


STEALTH

Pentagonul a alocat 400 miliarde de dolari pentru construcția a 2500 de avioane Stealth, de ultimă generație. Avioanele sunt construite de compania Lockheed Martin. Avioanele sunt dotate cu o cască care dă posibilitatea pilotului să aibă o viziune de 360 de grade în jurul său.

Reprezentanții companiei au declarat că un astfel de avion este de șase ori mai performant într-un combat aerian, față de celelalte tipuri. Prețul unui astfel de avion este de 89 milioane de dolari.

loading...

Comentariile sunt închise.