Mistere din Romania

BASARABI, MISTERIOASELE BISERICI VIKINGE

Primele lăcașuri de cult ale creștinismului și-au găsit adăpost în peșteri și in pereții munților Cappadocia, Turcia, este o adevărată emblemă a creștinismului timpuriu. În urmă cu 3000 de ani, hitiții au transformat peșterile in lăcașuri de cult și locuințe.

Peste 200 de kilometri de tuneluri, pasaje secrete, greu accesibile. Se spune că în această zonă, au apărut primele mănăstiri din Europa. Bisericile de la Goreme și Urcup sunt considerate cele mai vechi din lume.

Multe dintre aceste biserici au fost săpate sub formă de cruce. Și România are o istorie fascinantă în ceea ce privește bisericile săpate în piatră.

La Basarabi, Constanța, a fost descoperit un complex monahal format din mai multe biserici vikinge săpate în piatră. Se crede că aceste biserici au aparținut vikingilor și mai sunt numite și bisericile din cretă. Interiorul este spectaculos, format din coridoare și scări care duc la înălțimi de peste 30 de metri.

În interior au fost descoperite șase biserici, chilii, cavouri, labirinte construite după o schemă  misterioasă. Totul a fost săpat cu mâna în blocurile de cretă. Pereții sunt acoperiți de desene simbolice și inscripții într-o scriere runică nedescifrată până acum, utilizată de vikingi. Această descoperire a fost realizată în anul 1957, ca urmare a unor detonări care au avut loc în dealul de cretă.

Pereții sunt acoperiți cu desene care reprezintă porumbei, cruci malteze, dragoni împletiți. Fiecare bisericuță are pronaos, naos și altar. Cele mai interesante desene sunt cele care reprezintă figuri umane în poziție de rugăciune, cu mâinile ridicate, cu aură în jurul capului. Imaginile seamănă cu cele ale sfinților.

loading...

O ciudățenie pe care specialiștii nu au reușit să o dezlege este desenul cizmei pe toți pereții bisericilor. Se crede că cizma simbolizează marcarea locului sfânt prin trecerea pelerinilor. Dumnezeu i-a spus lui Moise, descalță-te, acesta este un loc sfânt! Se estimează că acest ansamblu a fost construit in jurul anului 900 e.n.

Se spune că bisericile au aparținut unei ramuri nomade nordice a vikingilor. Aceasta teorie este susținuta de anumite desene care reprezintă corăbii vikinge, dar și simboluri specifice.

loading...
1 Comment

1 Comment

  1. dan

    1 iulie 2017 at 19:48

    Am facut armata in unitatea de linga ea .unitatea dmi ls d ata de 1993 decembrie 24 a trecut un ozn peste unitate la 4 metri deasupra solului plutind usor poate au vrut si extraterestri sa vada biserica de cteta de la basarabi .daca ar fi fost apararele foto si telefoanele mobile din ziua de azi ce au vazut soldati puteau sa vada toata lumea pacat

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top