Banana, cel mai misterios fruct de pe Terra

Banana, cel mai misterios fruct de pe Terra

Unul dintre cele mai misterioase fructe de pe Terra este banana. Conform biologilor, bananierul nu ar trebuie să existe pentru că este singura plantă, și nu arbore cum se crede, care produce fructe și nu are semințe. Tulpina planetei perene nu este altceva decât frunză, o tulpină propriu-zisă nu există cu adevărat. Adevărata tulpină nu e vizibilă de fapt până nu iese prin vârf pentru a produce marea floare purpurie care se va transforma în cele din urmă în fructe.

La finalul ciclului peren planta pur și simplu moare. Chiar dacă din ciclul reproductiv al planetei lipsesc semințele, bananierii există în foarte multe locuri de pe glob. Singura modalitate de a perpetua specia este ca un butaș să fie prelevat din planta anterioară și astfel se păstrează ciclul productiv. Întrebarea vine în momentul în care știm foarte bine că în numeroase țări cu climă caldă, despărțite de oceane, există bananieri și atunci nu putem să ne întrebăm cum au ajuns aceste planete în locuri atât de îndepărtate?

Semințele lor nu au putut fi cărat de vânt pentru că așa cum am mai specificat ele nu există. Dar cu toate acestea, bananierii au continuat de-a lungul mileniilor să-și perpetueze specia. Cum?

Pe lângă acest aspect incredibil, banană este și un fruct miraculos. Este considerată de nutriționiști singurul fruct care poate asigura o masă completă, datorită numeroaselor sale calități. Conţine foarte puţine grăsimi săturate, colesterol şi sodiu, fiind o sursă importantă de fibre, vitamina C, potasiu şi magneziu.

bananier

Cu excepţia celor bolnavi de diabet (care, totuşi, pot consuma flori fierte de bananier), banana poate fi consumată de oricine şi mai ales de către cei care depun efort fizic şi intelectual susţinut. Cenuşa obţinută prin arderea plantei este folosită pentru calmarea durerilor de burtă, reglând activitatea din tractul gastrointestinal. Tot cu cenuşa de bananier se tratează şi crizele de ulcer. Extractele de plantă se folosesc în afecţiuni cum ar fi diareea şi dizenteria, cât şi în tratarea unor maladii ale sistemului nervos.

Loading...
loading...

Related posts