Baia de aburi, leacul bolilor respiratorii și un ritual de întinerire sau înfrumusețare

Baia de aburi este un aliat al frumuseții și sănătății tale. Baia de aburi întinerește și regenerează pielea, dar de asemenea poate trata o sumedenie de boli, precum bronșita sau orice boală respiratorie. Iată cum se fac băile de abur conform procedurii tradiționale.

Baia de aburi, leacul bolilor respiratorii

Aburul este un agent terapeutic extrem de valoros. Poate fi folosit sub formă de băi generale, parţiale, inhalaţii şi la prepararea alimentelor. Pentru a crea „ceata“ specifică unei băi generale de aburi, e nevoie de un generator cu sistem precis de control şi de o cabină cu închidere specială, pentru ca aburul să nu se piardă.

În cazul în care nu le avem la îndemână, se poate fierbe apă într-un vas cu gura largă, pe un reşou. Cabina poate fi improvizată din paturi sau prosoape mari. Temperatura optimă pentru o baie de aburi eficienta se situează între 43 şi 46 de grade Celsius, iar umiditatea trebuie să fie 100%.

Ce afecţiuni putem trata cu baia generală de aburi? E benefică pentru cei cu astm bronşic, dureri reumatice, tuse cu expectoraţii, insomnie, circulaţie sangvină deficitara, tensiune musculară, sensibilităţii generale a pielii. Pentru a obţine rezultatele optime, trebuie să ţinem cont de anumite reguli.

Una din ele este aceea că, înainte de baie, e bine să facem un duş cu apă călduţă. Timpul efectiv pentru fiecare baie variază între 15 şi 20 de minute, în funcţie de sensibilitatea pielii. După baia de aburi, nu se expune corpul la variaţii bruşte de temperatură, pentru că există riscul unui şoc termic. Acoperiţi trupul cu un halat plusat. Baia de aburi are şi un efect benefic asupra catifelării şi elasticităţii pielii. Căldura deschide porii pielii, iar transpiraţia va elimina impurităţile. Muşchii se vor relaxa, iar tensiunea şi durerea se diminuează.

Atenţionări pentru cardiaci

Atunci când doriţi să adăugaţi în apă şi plante cu scop terapeutic, puteţi folosi: petale de trandafir, muşeţel, lavanda, salvie, nalbă, lemn de santal, lămâie, coada şoricelului, cimbrişorul, indicate îndeosebi celor cu afecţiuni cutanate, hipertensiune şi disfuncţii cardio-respiratorii, dar şi pentru relaxare.

Loading...

Este important ca uleiurile esenţiale folosite să fie 100% naturale, iar cantitatea să nu fie în exces, pentru că sunt foarte puternice şi pot produce iritaţii. Atunci când facem baie de aburi acasă, fără un dispozitiv special, trebuie să fim atenţi la temperatura aburilor, dacă aceştia sunt prea fierbinţi vă puteţi arde.

Cardiacii pot face baie de aburi, dar cu prudenţă. Este bine să aşeze pe inima o compresă rece. Pulsul nu trebuie să depăşească 130-135 de bătăi pe minut. Dacă pe parcursul procedurii, bolnavul acuza stări de moleşeala, se întrerupe baia. Saună are un efect de călire a organismului contra răcelii şi de ameliorare a unor tulburări neurovegetative. Totuşi, bărbaţilor, se pare, le dăunează, dacă se face abuz. Baia cu aburi poate induce impotenta temporară şi poate reduce vitalitatea spermatozoizilor.

Vapori binefăcători pentru ten

Pentru o baie de aburi parţială, se acoperă segmentul de corp cu prosopul şi se ţine deasupra bolului cu apă fierbinte. Partea expusă trebuie să stea la o distanţă de 30 cm de vasul cu apă.

Se poate aplica asupra picioarelor, fetei, şezutului, mâinilor, a jumătăţii inferioare a corpului. Cel mai frecvent se abureşte fata. închideţi ochii şi relaxaţi-vă timp de 10-15 minute. Apoi stropiţi fata cu apă la temperatura camerei pentru închiderea porilor. Puteţi să încheiaţi tratamentul cu o loţiune tonică şi o cremă hidratantă.

Pentru o persoană cu ten normal, se recomandă o baie de aburi pe săptămână, timp de 5-7 minute, iar pentru o persoană cu ten gras baia de aburi este indicată de maximum trei ori pe săptămână, timp de 15-20 minute. Cel mai indicat moment pentru a face o baie de aburi a capului este seara, înainte de culcare.

Anemicilor şi persoanelor corpolente le este recomandat un număr cât mai redus de băi de aburi. La picioare, baia de aburi are rolul de a elimina mirosul neplăcut (baia cu flori de fân şi paie de orez), ajuta în caz de anemie, picioare reci sau umflate. Persoanele care nu pot urina sau suferă de cistita, reumatism sau boli ale abdomenului, le sunt indicate bai de aburi cu coada calului.

O variantă a băii de aburi parţială este şi inhalaţia, procedeu utilizat în afecţiuni ale tractului respirator. Se foloseşte mai ales aburul rezultat din fierberea apei cu muşeţel.

De la saună cu fum, la cea cu aburi

Saună este de origine finlandeză şi este de fapt o baie de aburi care urmăreşte sporirea transpiraţiei. Este o tehnică veche de 2.000 de ani răspândită azi pe tot globul.

Totuşi, patria saunei are la ora actuală cele mai multe saune din lume: 1.400.000, la o populaţie de 5 milioane de locuitori. Fiecare finlandez utilizează saună o dată pe săptămână.

Chiar şi cei mai săraci au un sistem simplu acasă de producere a aburilor. În timpurile vechi, saună există sub formă de gropi săpate în pantă, unde se făcea foc, fumul evacuându-se printr-un coş.

Cu timpul, tehnică a evoluat săpându-se „cabine“ în trunchiurile copacilor. La sfârşitul secolului XI, la marginea pădurilor erau întâlnite destul de des astfel de saune în copaci. Până la sfârşitul secolului XIX, singurele folosite erau saunele cu fum. Abia în secolul XX s-au stropit pietrele cu apă şi astfel s-a ajuns la ceea ce numim azi saună cu aburi.

Tipuri de băi cu aburi

⇒ Caldarium – baia de aburi romană
⇒ Hamam – baia de aburi turcească
⇒ Banja – baia de aburi rusească
⇒ Temascal – baia mexicană
⇒ Baia de aburi irlandeză
⇒ Tylarium – combinaţie între saună tradiţională şi o baie de aburi moderată

loading...

Comentariile sunt închise.