Mozaic

AZILUL POLITIC, PROTECȚIE ȘI INFORMAȚII

azil politic
0views

Theo Francken, secretar de stat în cadrul Departamentului de Azil și Migrație, a declarat că președintele destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont poate cere azil politic în Belgia.

Această declarație vine în contextul în care, reprezentații guvernului de la Madrid au declarat, capii rebeliunii din Catalonia vor fi judecați și pedepsiți.

Spania a fost scena unui război civil care s-a desfășurat în perioada 1936-1939, între forțele socialiste și dictatura lui Franco. Dictatura lui Franco a condus Spania până în anul 1975. Mulți dizidenți au beneficiat de azil politic, în special, în Franța.

După ce Parlamentul catalan a votat independența, Mariano Rajoy, prim-ministrul Spaniei, a demis peste 150 de înalți funcționari.
Azilul este o formă de protecție pe care îl întâlnim încă din anul 511, oficiat prin Consiliul din Orleans. Consiliul oficializase azilul creștin pentru persoanele persecutate din punct de vedere religios.

Începând cu anul 1793, Franța acordă azil persoanelor persecutate politic. Franța va deveni locul unde persoane din lumea întreagă, persecutate politic, puteau găsi protecție.

Loading...

Nume notorii, personalități mondiale au beneficiat de azil politic. Albert Einstein s-a născut în Germania și a beneficiat de azil politic în SUA. Celebra actriță Marlene Dietrich sau Sigmund Freud au beneficiat de același lucru.

Celebrul cântăreț Freddie Mercury, născut în Zanzibar, în urma revoluției care a avut loc, a fost obligat să ceară azil politic în Marea Britanie.Sportivii s-au folosit de olimpiadele internaționale pentru a cere azil politic. Prima cerere de azil politic din istoria jocurilor olimpice s-a produs în anul 1948. O gimnastă cehoslovacă a cerut azil politic în SUA.

În anul 1956, imediat după revoluția din Ungaria, au avut loc Jocurile Olimpice de la Melbourne. Echipa de polo a Ungariei a jucat un meci împotriva echipei URSS, care s-a terminat cu o bătaie generală. De teama repercusiunilor, toți sportivii unguri au cerut azil politic în SUA.

azil politic

Fostul agent CIA, Edward Snowden, aflat pe un aeroport din Moscova, a depus cereri de azil politic pentru 21 de țări, după ce a făcut dezvăluiri incendiare din interiorul CIA. În anul 2013, Snowden a prezentat documente care confirmau că SUA au mijloace de monitorizare a Internetului din întreaga lume. Snowden a primit un permis de ședere în Rusia până în anul 2019. Snowden a fost judecat în lipsă în SUA și a primit 35 de ani de închisoare.loading...