Medicina alternativa

Avocado, afrodisiacul aztecilor

Se spune că avocado promovează frumuseţea fizică, şi uleiul de avocado este folosit în cosmetică şi în ziua de astăzi. Aztecii mâncau fructele pline de sevă ca să devină amanţi pasionaţi şi plini de energie.

Fructul are formă ovală, coaja verde-închis sau brun-violacee, netedă sau aspră, mata sau strălucitoare (în funcţie de soiuri şi gradul de maturizare), şi dimensiuni destul de mari (aproximativ cât un cartof mare). Pulpa este galben-verzuie, cremoasa şi are gust de alune. În interior se găseşte un sâmbure mare din care se extrage uleiul de avocado, folosit în cosmetică, dar există şi varietăţi de avocado de dimensiuni mici, fără sâmburi.

Alege fructele bine coapte: sunt destul de grele şi le poţi apăsa uşor cu degetul; fără pete negre sau porţiuni degradate pe coajă. Fructele tari la apăsare nu sunt coapte, iar cele foarte moi sunt deja trecute. Dacă ai cumpărat un avocado necopt îl poţi lăsa să se coacă la temperatura camerei, eventual învelit în hârtie de ziar că să se coacă mai repede. Fructul copt se păstrează bine la frigider două-trei zile. Dacă l-ai tăiat, stropeşte partea rămasă cu zeamă de lămâie pentru a împiedica oxidarea pulpei; rezistă în acest fel de pe o zi pe alta în frigider.

Avocado este foarte hrănitor, datorită conținutului mare de proteine şi grăsimi. Un fruct mediu cântăreşte în jur de 300 g; aportul caloric pe 100 g poate varia între 140 şi 360 de calorii, în funcţie de soi, gradul de maturitate, conţinutul în lipide. Se digera însă uşor, graţie enzimelor conţinute.

Coaja nu este comestibilă. Fructul este bogat în potasiu, acid folic şi vitamina B6, conţinând, de asemenea, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic.

Conţinutul mare în acizi graşi mono-nesaturaţi protejează arterele şi reduce colesterolul. Alte două substanţe au efecte benefice asupra sănătăţii: pyosclerina (în artroze) şi arginina (pentru aparatul cardiovascular). Consumă-l cu moderaţie dacă ai probleme cu greutatea: este foarte energetic, datorită cantităţii mari de lipide. De asemenea, este minunat pentru îngrijirea tenului uscat sau îmbătrânit; hrăneşte, cicatrizează şi remodelează ţesutul conjunctiv. Părul uscat, fără strălucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei măşti cu avocado.

loading...

avocado - Avocado, afrodisiacul aztecilor

Deşi este vorba de un fruct, el se consuma mai ales că fel de mâncare, şi nu că desert sau gustare dulce. Poţi pregăti din el sandvișuri (se întinde pe pâine ca untul), salate, combinat cu legume înăbușite, pui, crustacee. Cea mai rapidă varianta: taie avocado în două, scoate sâmburele, adăugă peste cele două jumătăţi puţină zeamă de lămâie (pentru alte variante se poate adăuga sos vinegreta sau maioneza, deşi el este suficient de gras), sare şi piper şi serveşte-l direct din coajă cu linguriţa. Brazilienii îl consumă însă şi că desert, adăugând zahăr şi suc de lămâie.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top