Avertizarea directorului NASA GISS: „Suna apocaliptic, dar asa e. Civilizatia ar putea disparea”

Intr-un interviu acordat celor de la Rolling Stone, presedintele Barack Obama spunea ca autoritatile din Canada vor exploata nisipurile bituminoase pentru petrol.

Climatologul James E. Hansen, directorul NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS), trage insa un semnal de alarma referitor la pericolul reprezentat de o astfel de decizie.

„Incalzirea globala nu este o predictie. Ea se intampla. De asta am fost atat de tulburat cand am citit un interviu recent cu presedintele Obama, in Rolling Stone, in care el a spus ca autoritatile din Canada vor exploata nisipurile bituminoase pentru petrol, indiferent de ceea ce facem„, isi incepe Hansen articolul din New York Times.

Consecintele exploatarii acestor resurse de petrol vor fi devastatoare. Daca Canada va aplica planul de exploatare, va fi game over pentru climat„, continua Hansen.

„Nisipurile bituminoase ale Canadei contin de doua ori mai mult dioxid de carbon decat a fost emis in urma folosirii petrolului in toata istoria omenirii. Daca vom exploata noua sursa de petrol la maxima sa capacitate si vom continua sa ardem resursele actuale de petrol, gaze naturale si carbune, concentratia de dioxid de carbon in atmosfera va atinge in cele din urma niveluri mai mari decat cele de acum 2,5 milioane de ani, cand nivelul oceanului planetar era cu 15,3 metri mai inalt decat astazi. Acest nivel al gazelor de sera ar garanta ca dezintegrarea calotelor glaciare ar cunoaste o accelerare iesita din comun. Oceanele s-ar ridica, distrugand orasele de coasta. Temperaturile la nivel global ar deveni insuportabile, iar 20%-50% dintre speciile de pe Terra ar disparea. Civilizatia insasi ar putea disparea„, precizeaza climatologul de la NASA.

Loading...

Valurile de caldura inregistrate recent in Texas si in Rusia, precum si cel ce a lovit Europa in vara lui 2003,  nu au fost evenimente naturale, ci au fost provocate de schimbarile climatice cauzate de om”, spune Hansen.

Daca tot ce spun suna apocaliptic, sa stiti ca este. De aceea este absolut necesar sa reducem in mod dramatic emisiile de carbon. Concentrarea dioxidului de carbon in atmosfera a crescut de la 280 parti pe milion (ppm) la 393 ppm in ultimii 150 de ani. Nisipurile bituminoase contin 240 de gigatone de carbon, suficient pentru a adauga 120 de ppm in atmosfera. Daca vom apela la acesti combustibili murdari, nu putem spera sa mentinem nivelul carbonului din aer la o concentratie mai mica de 500 ppm, situatie in care le vom lasa copiilor nostri mostenire un sistem climatic ce nu mai poate fi controlat.  Stiinta este clara. A sosit momentul ca politica sa o urmeze„, a spus directorul NASA Goddard Institute for Space Studies.

]incalzire globala

„Presedintele Obama vorbeste despre oplaneta in pericol”, dar el nu ofera conducerea necesara pentru a schimba cursul lumii”, a concluzionat climatologul.

Protvloading...
S-ar putea să-ți mai placă și