The news is by your side.

AUTOCONTROL VS CONTROL. EFECTUL BUMERANG

În octombrie 2016, în Franța, a fost adoptată legea care permite crearea unei baze de date pentru cei 60 de milioane de cetățeni francezi. Pe lângă datele clasice de identificare, nume, prenume, sex, naționalitate, loc de naștere, părinți, înălțime, culoare ochi, vor fi introduse amprenta digitală, imaginea facială.

Autoritățile susțin că realizarea acestei uriașe baze de date le va facilita identificarea criminalilor, a teroriștilor. Nu toți francezii privesc cu ochi buni acest proiect, motivând că pirateria informațională a devenit atât de obișnuită, încât există pericolul ca multe informații din baza de date să ajungă la persoane care le pot utiliza în alte scopuri.

S-a spus că există posibilitatea să se producă furturi de identitate, că autocontrolul dispare și identitatea este preluată de instituții.

În SUA, în decurs de câteva ore, au fost furate datele de pe cărțile de credit a peste 200000 de persoane. În anul 2011, datele de identificare, numerele de cont aparținând a 77 de milioane de persoane care utilizau rețeaua PlayStation au fost furate.

GhostShell este o organizație care are cei mai performanți hackeri din lume. Ei au penetrat sistemele informatice ale Pentagonului, NASA, FBI, sisteme care erau considerate ca fiind cele mai sigure.

Mulți dintre hackerii care au fost prinși de autorități au fost cooptați de către FBI în proiecte de securitate informațională. Au trecut de cealaltă parte a barierei.

Cel mai recent caz de piraterie informațională a fost cel de la Panama Papers, de unde au fost furate 11,5 milioane de documente aferente a 214000 de societăți offshore. Documentele priveau contracte între mari sportivi, politicieni, persoane celebre și bogate.

În Rusia, în anul 2013, oficialitățile au încercat să implementeze un proiect asemănător cu cel din Franța. Biserica Ortodoxă a dat un comunicat în care se opunea acestui proiect, motivând că este o violare a identității fiecărui cetățean. Mai mult, au fost invocate încălcări ale dreptului omului, controlul pe care statul îl va exercita asupra fiecărei persoane.

manipulare

Sunt voci care susțin că nici regimurile totalitare, precum comunismul, nu au recurs la astfel de practici. Curios este faptul că, marile democrații ale lumii recurg la astfel de practici. Un control care poate să aibă efect de bumerang.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și