AURORELE POLARE, CULOARE ȘI SUNETE MISTERIOASE

Primele texte care descriu o auroră polară aparțin lui Plinius cel Bătrân, care descrie o lumină puternic colorată care a coborât peste Roma.

Primul astronom care a studiat acest fenomen a fost francezul Pierre Gassendi, care în anul 1621, numește acest fenomen aurore boreale.

În secolul al XVIII-lea, Halley lansează teoria conform cărei aurorele boreale sunt produse de câmpul magnetic terestru.
Începând cu anul 1957, acest fenomen a fost observat și pe planetele Jupiter și Saturn. În anul 1975, prin programul ARAKA, francezii și rușii reușesc să creeze artificial o auroră polară.

Apariția unei aurore perturbă tot ce înseamnă comunicații. Singura modalitate de a comunica care nu este afectată este telegrafia morse.

Furtuna solară antrenează producerea unei furtuni magnetice. Cele două fenomene produc o erupție cromosferică. Particulele intră în contact cu magnetosfera formând cornete polare. Fenomenul se produce la o altitudine cuprinsă între 80 și 1000 de kilometri.

În anul 2008, NASA a stabilit că la originea producerii unei aurore sunt corzile magnetice gigantice care fac legătura între Pământ și Soare și unde este stocată energia vânturilor solare.

Culoarea care domină este roșul, care este dată de prezența azotului. Oxigenul determină culoarea verde. Înainte de a se realiza comunicarea prin satelit, omenirea folosea comunicarea prin unde radio. În momentul producerii unui astfel de fenomen, comunicarea era compromisă.

Și pe planeta Jupiter se produc astfel de fenomene, aurorele având dimensiuni gigantice. Ceea ce rămâne neexplicat este faptul că aurorele emit un sunet. Aurorele apar, în special, în Scandinavia, Rusia, Australia și Canada.

Cercetătorii japonezi au lansat un amplu program de studiere a aurorelor, prin echipa de astronauți care se află pe Stația Spațială Internațională.

Stația efectuează o rotație în jurul Pământului într-o oră și jumătate, viteza fiind de 28000 km/h. Noaptea și ziua se succed la intervale de 45 de minute.

AURORELE POLARE - AURORELE POLARE, CULOARE ȘI SUNETE MISTERIOASE

La o altitudine de 400 km, astronauții au filmat producerea fenomenului. În ceea ce privește sunetele care au fost captate, în momentul producerii aurorelor polare, cercetătorii susțin că ele sunt cauzate de transformări dramatice care se produc în magnetosferă.

A fost lansată și ipoteza conform căreia sunetele își au originea în ciocnirea dintre două dimensiuni ale Universului.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns