Take a fresh look at your lifestyle.

Aurorele boreale, grandoare și mister

0

La perioade de un an și 11 ani, atmosfera terestră este scena unor fenomene unice, nopțile luminoase și aurorele boreale.

Nopțile luminoase

Fenomenul numit nopți luminoase se produce destul de rar, de-a lungul timpului s-a produs de câteva ori. Cu ajutorul sateliților, fenomenul a fost analizat și explicat de oamenii de știință.

Nopțile luminoase sunt o manifestare rară și nu trebuie confundată cu aurorele boreale. Conform specialiștilor canadieni, fenomenul se produce o dată pe an, într-o anumită zonă a globului. Fenomenul este generat de razele ultraviolete care intră în contact cu moleculele de dioxid din atmosferă, formându-se fotoni care emit o culoare verde.

Fenomenul se produce în atmosferă, la o altitudine de 95 de kilometri. Astfel de fenomene au avut loc în anii 1992 și 1996, atunci când în plină noapte, puteai să citești ziarele. Primul care a scris despre nopțile luminoase a fost Plinius cel Bătrân.

Aurorele boreale, grandoare și mister

La fel de grandioase și misterioase sunt și aurore boreale și se produc în atmosfera terestră la înălțimi de până la 640 kilometri. Începând cu anii 50, aurorele boreale au fost atent studiate de specialiști. S-a constatat că electronii și protonii sunt proiectați cu viteze foarte mari spre Terra de către vânturile solare.

Loading...

Aurorele se produc atât în emisfera nordică și cea sudică. Cele mai vizibile sunt în emisfera nordică și conform specialiștilor se produc o dată la 11 ani. Ultimul fenomen de acest gen a fost observat în anul 2013.

Fenomenul a fost înregistrat de un cercetător norvegian și s-a petrecut într-o noapte de martie la -20 de grade Celsius. Din cauza acumulării de sarcini electrice, fenomenul a fost și unul acustic, în sensul că a generat sunete.

Fenomenul producerii aurorelor nu este exclusiv terestru. El a fost observat pe planete precum Marte, Venus, Saturn, Jupiter. Specialiștii susțin că în timpul desfășurării unui astfel de fenomen se produce o energie de un milion de miliarde de jouli, echivalentă cu cea produsă la un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.

Aurorele boreale, un incendiu stelar

Aurorele boreale sunt unul dintre cele mai interesante și fascinante spectacol al naturii. Ele se produc o dată la 11 ani, atunci când activitatea solară cunoaște un maxim, produs de rotația inegală a Soarelui.

Polii Soarelui nu se învârt cu aceeași viteză ca și centrul său. Particulele care se desprind din Soare parcurg distanța până la atmosfera terestră în două zile. Particulele sunt obligate să ocolească centura magnetică și ajung pe Pământ, prin cei doi poli magnetici.

aurorele boreale

Populația nordică numea aurorele incendii stelare. Ele au creat în imaginația omenirii mituri și legende. În Alaska și Laponia există credința că un copil conceput în perioada de producere a unei aurore boreale este excepțional, sănătos și inteligent.

loading...