AUREL VLAICU, VISUL FRÂNT AL PIONIERULUI AVIAȚIEI ROMÂNEȘTI

AUREL VLAICU, VISUL FRÂNT AL PIONIERULUI AVIAȚIEI ROMÂNEȘTI

Aurel Vlaicu a fost românul care și-a urmat visul. El este pionierul aviației românești, inventatorul primului avion românesc. Aurel Vlaicu s-a născut în anul 1882, în satul Bințiți de lângă Orăștie. A urmat studii de inginerie la Universitatea din Munchen.

În anul 1907 obține diploma de inginer. Lucrează un an la uzinele Opel, după care revine în România. Visul său era de a construi un avion. Reuşeşte să construiască un planor cu care a efectuat câteva zboruri. Octavian Goga a fost unul dintre prietenii lui care l-a susținut și l-a îndemnat să vină la București.

Ministerul de Război îi acordă sprijinul. În 1910, Vlaicu pleacă la Paris pentru a comanda motorul. În țară, avionul era montat bucată cu bucată și a fost finalizat în mai 1910. Motorul fabricat în Franța a fost adus la Aerostația de le Cotroceni. Acolo au fost realizate primele încercări de zbor. În 15 iulie, avionul botezat Vlaicu s-a ridicat de la sol, sub privirile mulțimii adunate să vadă minunea.

La eveniment au participat reprezentanţii casei regale. Zborul a fost unul scurt. Avionul s-a ridicat 20 de metri de la sol, după  care s-a prăbușit. Vlaicu a avut răni ușoare. Mașinăria a fost dusă într-un hambar, unde a fost reparată.

Următoarea ridicare de la sol a fost un succes. În întrecerile aviatice dintre prințul Bibescu și Vlaicu, mașinăria lui Vlaicu a fost mai bună. Vlaicu a scris în jurnalul său că înălțimea la care s-a ridicat era echivalentă cu cea a Alpilor Nu a contat că avionul s-a ridicat 20 de metri.. În anul următor, Vlaicu începe construcția celui de al doilea avion.

La 13 septembrie 1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare că din cauza unui atac de cord.[2] Este înmormântat în cimitirul Bellu din București.

Loading...

AUREL VLAICU

În anul următor prietenii săi Magnani și Silișteanu finalizează construcția avionului Vlaicu III, și cu ajutorul pilotului Petre Macavei efectuează câteva zboruri scurte. Autoritățile vremii interzic continuarea încercărilor; în toamna anului 1916, în timpul ocupației germane, avionul este expediat la Berlin. Avionul Vlaicu III a fost văzut ultima dată în anul 1940.

loading...

Related posts