Descopera

Au fost descoperite sculpturi mayase ale unor creaturi cosmice

Mitul mayaș al genezei este descris în detaliu în cartea sacră Popol Vuh. Conform acestei cărți, Universul, Pământul și oamenii au fost creați de trei șerpi marini și trei entități paradisiace. În Popol Vuh al mayaşilor, Pasărea şi Şarpele figurează ca şi Creatori Sexuali ai Universului. Tepeu şi Cocumatz trimit un Uliu în nesfârşita mare a marii vieţi pentru a aduce Şarpele, cu al cărui sânge minunat frământă porumbul galben şi alb. Spune Popol Vuh, că cu acest sânge de porumb galben şi alb, amestecat cu sângele Şarpelui, Zeul Tzacol a făcut carnea oamenilor.

În Teogonia Mayaşă, doi Zei intervin în Creaţie: unul care dă viaţă şi forţă omului, şi altul care îi dă Conştiinţă. Al Treilea Logos face fecunde Apele Vieţii, şi, când acestea au fost fecundate, intervine al Doilea logos insuflând Conştiinţă în toate organismele. Vehiculele de acţiune a tuturor Forţelor Logoice sunt Zeii Inefabili.

Până nu demult acești zei erau enigmatici pentru că nimeni nu își putea imagina cum arătau. Odată cu descoperirea unor lucrări șocante în El Mirador, cel mai mare oraș maya, lucrurile despre mitul creației au început să prindă contur. Diferite sculpturi megalitice au fost scoase la lumina zilei, după mai bine de trei luni de muncă asiduă. Acestea datează din anul 300 î.e.n. și îi reprezintă pe cei zei ai creației.

„Artefactele sunt precreştine, sunt extrem de valoroase şi dovedesc puterea unei ideologii care a existat mii de ani”, a mai afirmat Hansen. Pe sculptură sunt ilustraţi cei doi gemeni eroi, Hunahpu şi Xbalanque, deasupra lor fiind o zeitate cu aripile deschise. Pe partea opusă se află un zeu mayaş al porumbului înrămat de un şarpe”,a explicat unul dintre arheologi.

Iată un scurt pasaj din mitul creației mayaș:

Totul era în suspans, totul era calm și liniște, toate erau nemișcate precum și întinderea cerului era goală. Acesta este prima narațiune. Nu era niciun bărbat, niciun animal, păsări, pești, crabi, copaci, pietre, peșteri, bovine, ierburi sau păduri; acolo era doar cerul. Suprafața pământului încă nu apăruse. Era doar o mare liniștită și întinderea imensă a cerului. Nu era nimic adus împreună, nimic care să facă vreun zgomot, nimic mișcător sau tremurător, nimeni nu era ca să facă zgomot în cer. Nimic nu era în picioare; doar apa calmă, marea plată, singură și liniștită. Nimic nu exista. Era doar nemișcare și liniște în întuneric, în noapte. Numai Creatorul, Făuritorul, Tepeu, Gucumatz, Strămoșii, erau în apă înconjurați de lumină. Ei erau ascunși sub pene verzi și albastre și de aceea s-au numit Gucumatz. Prin natura lor aceștia erau cei mai mari înțelepți și cei mai mari gânditori. Prin ei cerul exista și, de asemenea, inima lui Alom, literalmente, este cea care a conceput și a dat naștere, și Qaholom, cel care naște copii. În scopul de a ușura înțelegerea textului cei doi termeni Alom și Qaholom sunt traduși ca fiind „Strămoșii”.

loading...

MayanTablet - Au fost descoperite sculpturi mayase ale unor creaturi cosmice

Bazinul El Mirador a fost părăsit mult mai devreme de această dată, populaţia lăsând în urmă o reţea complexă de drumuri, apeducte şi o piramidă masivă, care acum este acoperită de un strat gros de vegetaţie. Întrebarea fără răspuns a specialiștilor caută motivul pentru care o cultură atât de dezvoltată, cu baze religioase, economice și politice atât de stabile, a și-a părăsit orașele fără un motiv foarte bine întemeiat.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top