Take a fresh look at your lifestyle.

Anthropoid: Cum a fost ucis „Macelarul”, cel mai apropiat prieten al lui Hitler!

Una dintre cele mai controversate operaţiuni din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a purtat numele de Anthropoid.

Misiunea a fost organizată de serviciile secrete britanice şi avea un scop precis: uciderea marelui şef nazist Reinhard Heydrich, poreclit Măcelarul.

Prieten loioal al lui Hitler, Reinhard Heydrich era un subaltern desăvârşit. El s-a ocupat cu exterminarea contestatarilor lui Hitler şi drept răsplată a primit cele două regiuni cehoslovace în administrare, Moravia şi Boemia.

În cărţile de istorie Măcelarul este cunoscut ca fiind Protectorul celor două regiuni, dar deasemenea era şi comandatul poliţiei secrete germane, Gestapo, cât şi al poliţiei criminale, Kripo. El fusese numit şi şef al Interpolului, iar uciderea să reprezenta o ameninţare la adresa lui Hitler.

Operaţiunea Anthropoid a presupus recrutarea mai multor voluntari cehi şi antrenarea lor în Anglia pentru a putea duce la bun sfârşit misiunea. Iniţial au existat trei posibilităţi de ucidere a Măcelarului”, în tren, într-o pădure sau pe străzile oraşului Praga.

Primele două opţiuni s-au dovedit a fi prea riscante, cauza pentru care singura modalitate de ucidere a lui Reinhard Heydrich era pe străzile din Praga.

Loading...

Se cunoştea foarte bine că ţinta se plimba într-o maşină decapotabilă pentru a-şi arata grandoarea şi nivelul social în faţa oamenilor asupriţi şi sărmani din Praga. Acest fapt a constituit un punct de pornire în organizarea celui mai mare atentat din Al Doilea Război Mondial.

Într-o noapte, doi agenţi cehi, antrenaţi în Anglia, au fost paraşutaţi în Praga. Jan Kubis şi Jozef Gabcik au contactat Mişcarea de Rezistenţă pentru a pune la punct viitorul asasinat.

La 27 mai 1942, într-o intersecţie din Praga, Jan Kubis şi Jozef Gabcik au creat o ambuscadă, Gabcik a sărit în faţa maşinii lui Heydrich, dar ghinionul a făcut ca automatul să i se blocheze.

Heydrich a coborât foarte calm din maşină şi a vrut să-l împuşte. În acel moment Kubis aruncă o grenadă modificată iarMăcelarul” este rănit grav, în timp ce cei doi atacatori reuşesc să fugă. Câteva minute mai târziu este transportat la spital şi este operat de urgenţă de medicul personal al lui Himmler.

După operaţie el da semne de însănătoşire dar în dată de 4 iunie moare brusc. Medicii nu au putut evalua cauza morţii şi au dat vina pe ootravă suspectă”. S-a crezut că grenadă modificată conţinea o otravă care l-a răpus pe Heydrich, dar şi Gabcik fusese rănit în atentat şi a fost otrăvit.

Hitler furios pentru că a pierdut un asemenea om de încredere a început represaliile asupra poporului ceh. peste 13.000 de oameni au fost arestaţi şi trimit în lagărele de concentrare.

Membrii familiilor lui Kubis şi Gabcik au fost ucise mişeleşte, pentru că nu au vrut să deconspire ascunzătoarea celor doi. Karel Curda, un ofiţer ceh al Rezistenţei, a trădat până la urmă, deconspirând mai multe ascunzători.

El a fost răsplătit cu jumătate de milion de mărci şi cu o soţie de origine germană.

În acest fel Kubis şi Gabcik au fost descoperiţi în biserică în care se ascundeau iar după un schimb de focuri de armă au fost ucişi. Imediat după ce s-a terminat războiul, trădătorul Karel Curda a fost prins şi executat.

loading...

Comentariile sunt închise.