Asteroizii, un pericol de care trebuie să învățăm să ne apărăm

Asteroizii, un pericol de care trebuie să învățăm să ne apărăm

În timp ce planetele din sistemul nostru solar gravitează în jurul Soarelui într-un adevărat manej, asteroizii, prin mișcarea lor haotică, sunt un adevărat pericol pentru planeta noastră.

Conform specialiştilor, exista peste 20000 de asteroizi pe orbita Pământului. Dintre aceștia, 1900 sunt extrem de periculoși. Periculozitatea este dată de diametrul acestora și distanța faţă de Pământ. Un asteroid devine periculos atunci când se afla la o distanța mai mică de 7 km fata de Pământ și are un diametru de peste 140 de metri.

Asteroizii au ucis dinozaurii

Extincţia dinozaurilor a fost generată de impactul unui asteroid cu un diametru de 10 km. S-a estimat că astfel de catastrofe au loc o dată la o sută de milioane de ani. În anul 2013, specialiştii au descoperit trei asteroizi în orbita Pământului, cu dimensiuni foarte mari, respectiv, 20 km, 19 km, și 2 km.

În anul 2017, NASA a dat un comunicat în care erau aduse mai multe informații cu privire la pericolul pe care îl prezintă asteroizii. Era reamintit incidentul de la Celeabinsk, în care un asteroid cu o lungime de 10 metri a explodat la altitudinea de 23 km. Unda de șoc a făcut 1500 de victime și mai multe pagube materiale.

Tunguska, marca unui asteroid

În anul 1908, a avut loc incidentul de la Tunguska, unde un asteroid a distrus vegetaţia de pe o suprafața de 2000 km pătraţi. Din fericire, nu au fost victime. În anul 1930, în Brazilia a avut loc un incident similar.

În anul 2022, NASA își propune să distrugă un asteroid de dimensiuni mari, care se afla în orbita Pământului și constituie un adevărat pericol. Distrugerea este costisitoare, va fi lansată o bombă atomică. Aceasta va exploda în apropierea asteroidului. Din nefericire, un asteroid distrus parţial are capacitatea de a se reface sub acțiunea propriei gravitaţii.

Asteroizii

Cel mai mare crater care s-a format ca urmare a impactului cu un asteroid este în Africa de Sud. Asteroidul a avut un diametru de 10 km și a format un crater cu un diametru de 300 km.

Asteroizii de pe orbita Terrei

Biroul de coordonare a apărării planetare are ca obiectiv apărarea planetei de impactul cu asteroizii de mari dimensiuni care pot produce catastrofe care schimbă soarta omenirii.

În ciuda acestei situații, NASA a asigurat în mai multe rânduri că nu se pune problema unui impact cu un asteroid gigant. În tot acest timp, NASA a publicat o nouă strategie și un plan de acțiune național în cazul producerii unei astfel de catastrofe.

În orbita planetei există peste 25000 de obiecte cu dimensiuni mai mari de 150 de metri. Biroul de coordonare a apărării planetare a fost înființat acum doi ani și dispune de o echipă de cercetători care încearcă redirecționarea din orbită a asteroizilor de mari dimensiuni.

La conducerea acestei instituții se află Lindley Johnson, ofițer al armatei americane. Recent, el a dat un interviu pentru revista Politico, în care susținea că există un pericol major cauzat de existența unor obiecte de mari dimensiuni în orbita Pământului. Un astfel de impact are consecințe majore pentru omenire.

Șeful Agenției Spațiale Ruse, Anatoli Perminov a susținut declarațiile lui Johnson, invocând existența unui asteroid cunoscut sub denumirea de Apophis cu o lungime de 240 de metri și care până în anul 2030 va intra în coliziune cu Pământul. Un astfel de impact poate produce milioane de victime.

Perminov a adus în discuție incidentul care s-a petrecut deasupra unei baze militare americane din Groenlanda, când un meteorit a explodat, luând prin surprindere toate agențiile spațiale.

Asteroizii

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Santa Cruz, California a relevat faptul că un asteroid de mari dimensiuni, dacă ar cădea în Atlantic ar provoca valuri cu înălțimea de 150 metri care ar genera un tsunami devastator care ar distruge orașe precum Miami, Baltimore, New York.

Conform unui studiu, 39% din populația americană locuiește în orașele din apropierea oceanelor.

Distruși cu un laser?

Cercetătorii de la Universitatea California au pus la punct un laser cu ajutorul căruia pot fi distruși asteroizii care sunt periculoși pentru planetă.

Acest dispozitiv va fi utilizat împotriva oricărui pericol care vine din spațiu. El poate inversa sensul de rotație al unui asteroid și se preconizează să fie utilizat și împotriva OZN-urilor. Laserul se numește DE-STAR.

În anul 2007, chinezii au distrus un satelit meteorologic care se afla la 800 de kilometri altitudine cu ajutorul unei rachete. Modul în care a fost distrus satelitul a îngrijorat și nemulțumit pe americani, cu toate că, în anul 1985, americanii au folosit aceeași metodă ca și chinezii.
În anul 2008, China a distrus un satelit de spionaj. Nicio mare putere nu a ripostat, dat fiind misiunea specială a satelitului.

Specialiștii au tras un semnal de alarmă, susținând că echilibrul geo-strategic este în pericol, la fel și echilibrul planetei noaste. Cercetătorii chinezi lucrează la un proiect gigant care, conform declarațiilor autorităților chineze, va costa peste un miliard de dolari. Este vorba despre o stație spațială în care vor amplasa panouri gigant care vor capta energia solară. Proiectul presupune o finanțare de două ori mai mare ca cea folosită la misiunile Apollo.

Autoritățile chineze au declarat că visul lor este de a cuceri cosmosul și de a deveni numărul unu mondial. Colonelul american Dedrickson a afirmat că în două rânduri extratereștrii au distrus rachete nucleare terestre. În anul 1980, americanii au plasat o bombă nucleară pe Lună, care a fost distrusă de extratereștri.

Laserul și razele X atomice au fost experimentate nu numai în spațiu, ci și în subteran sau în adâncul oceanelor. Aceste experimente au fost cauza unor cutremure puternice, a unor forme de cancer care au îmbolnăvit populația din apropierea zonei de testare sau apariția unor mutații la plante și animale. În anul 1962, francezii au efectuat un test nuclear în Sahara, în zona Ecker, într-un masiv muntos. Intrarea a fost blocată cu beton armat și porți metalice.

În momentul exploziei, intrarea a cedat și materialul radioactiv a ieșit la suprafață, unde se aflau mulți ziariști și soldați.
Pilotul care a survolat zona a rămas orb, mulți dintre soldați s-au îmbolnăvit sau au murit. Ministrul apărării, Messmar, care se afla în zonă, s-a îmbolnăvit în urma suflului radioactiv.

Unul dintre soldații care se afla în zonă a declarat că nu au avut echipament de protecție. Vântul a adus tot materialul radioactiv în zona unde se aflau soldații și ziariștii. Cu toate că autoritățile franceze au dorit să muşamalizeze incidentul, opinia publică a aflat adevărul, dat fiind numărul mare de îmbolnăviri și de morți.

Nu mai este un secret că, în timpul războiului rece, americanii au intenționat să facă un test nuclear pe Lună. Decizia fusese luată, după ce rușii au lansat primul satelit artificial. Americanii erau convinși că rușii au preluat comandă și că, în orice moment, pot declanșa un război nuclear. Cercetătorii americani lucrau la o șarjă nucleară care trebuia trimisă către Lună.

Colonelul Dedrickson susține că în două rânduri extratereștri au intervenit și au distrus angrenajul nuclear. În caz de nereușită a testului, planeta noastră ar fi fost grav afectată.

Marile puteri ale lumii au continuat, în cel mai mare secret, să cerceteze acest domeniu. Se spune că SUA are un laser care este numit Raza Morții, care este un mijloc de distragere fenomenal. Marile puteri ale lumii se pregătesc pentru un război care nu știm dacă se va duce în Univers sau pe Pământ.

De unde vin asteroizii?

Asteroizii sunt într-o deplasare perpetuă în Univers. În funcție de structura lor, asteroizii sunt metalici, cei care sunt bogați în fier, silicați și carbonați.

În sistemul nostru solar există două centuri de asteroizi. Centura principală se află între Marte și Jupiter, iar cea de a doua este situată între Neptun și Pluton și se numește centura Kuiper.

Pentru că asteroizii intră în coliziune unul cu altul, se formează asteroizi de dimensiuni mai mici care intră în orbita Pământului. În momentul în care penetrează atmosfera Pământului de formează fenomenul de fricțiune și se formează o lumină puternică.

Asteroizii

Pentru omenire, pentru planeta noastră în general, asteroizii sunt un real pericol. Pentru a reduce acest pericol a fost propusă soluția de a bombarda asteroizii cu bombe nucleare. Această metodă are limitele sale, în sensul că unii asteroizi nu sunt distruși.

O altă propunere a fost aceea de a lansa o sondă spațială care utilizează lumina soarelui, concentrând-o în fascicule mari care pot schimba traiectoria unui asteroid.

S-a estimat că în centura Kuiper sunt peste 70000 de obiecte cosmice, unele de dimensiuni de peste 100 kilometri. Centura este formată din resturi rămase de la începutul formării sistemului solar. Se mai spune că acele comete care au avut o viață mai scurtă de 200 de ani provin din centura Kuiper.

Din cauza densității scăzute materialele din zonă nu s-au putut uni pentru a forma o planetă, ci doar corpuri de dimensiuni mai mici. Centura suferă influențe gravitaționale, produse de Neptun și Jupiter. Un mare număr de obiecte cosmice au trecut granița neptuniană. Acestea nu au orbite stabile pe termen lung. Chiron este cel mai mare dintre acestea și este de 20 de ori mai mare decât cometa Halley.

Există sateliți care inițial au făcut parte din această centură, și mai târziu au fost captați de o planetă. Este cazul lui Triton, satelitul lui Neptun și Phoebe al lui Saturn. Centura este populată și din obiecte din gheață.

La început, Pluton a fost considerată planetă, în momentul în care în centura Kuiper au fost descoperite corpuri cu dimensiuni asemănătoare sau mai mari, a fost decăzută din aceste drepturi.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)