The news is by your side.

Asteroidul Apophis care in 2029 se va lovi de Terra va trece azi pe langa noi

0

Asteroidul Apophis este unul dintre corpurile cerești care amenință Pământul într-un viitor relativ scurt. El a fost descoperit în anul 2004, iar la vremea respectivă a generat foarte multă vâlvă. Specialiștii din întreaga lume i-au calculat viitoarea traiectorie, fapt pentru care au anunțat că în anul 2029 există șanse de 1 la 300 că Apophis să lovească Terra.

Isteria începuse în rândul astronomilor, cât și în rândul cercetătorilor de la NASA și pentru a se confirma veridicitatea concluziilor alte calcule au fost făcute. Concluzia a fost una și mai dramatică pentru că roca spațială avea șanse 1 la 45 să se ciocnească de Terra și să producă pagube importante, mai ales că are un diametru de aproximativ 400 de metri.

Oamenii de ştiinţă au elaborat diferite traiectorii orbitale ale lui Apophis. Calculele mai vechi nu au inclus, însă, efectul Yarkovsky. Acest efect ar putea modifica în mod semnificativ traiectoria asteroidului„, a declarat Viktor Shor, cercetător în cadrul Institutului de Astronomie.

asteroid Asteroidul Apophis care in 2029 se va lovi de Terra va trece azi pe langa noi

Efectul Yarkovsky este o forță misterioasă care atrage diferitele corpuri cerești precum asteroizii spre planete. Dacă specialiștii sin cont de această forță, atunci cu certitudine că Apophis va lovi Terra în 2029.

Până atunci el poate să fie azi admirat în toată splendoarea să cum va trece foarte aproape de planeta noastră. Calculele traiectoriei sale vor fi refăcute constant, iar una dintre cele mai bune ocazii pentru acest lucru este astăzi, 9 ianuarie 2013, când Apophis va trece pe lângă Pământ. Astronomii ruşi vor chiar să trimită o sondă spaţială pe asteroid, pentru că datele obţinute să fie cât mai exacte. Ambiţioasa încercare va avea loc în anul 2020.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și