Ashurbanipal: cea mai veche bibliotecă din lume cu peste 30.000 de tablete de lut

Ashurbanipal: cea mai veche bibliotecă din lume cu peste 30.000 de tablete de lut

Biblioteca Regală din Ashurbanipal a fost descrisă ca fiind „prima bibliotecă” din lume sau „cea mai veche bibliotecă regală din lume”. Biblioteca a fost descoperită de arheologi care excavau situl arheologic Nineveh, cunoscut astăzi sub numele de Kuyunjik.

Deoarece aceasta era capitala imperială a Imperiului Neo-Asirian în timpul domniei lui Ashurbanipal, biblioteca a fost atribuită acestui conducător. Biblioteca Regală din Ashurbanipal conține peste 30.000 de tablete din lut cu texte scrise în limbajul cuneiform. Subiectele acestor texte variază de la realizările guvernelor până la lucrări de literatură și instrucțiuni tehnice.

Ashurbanipal, creatorul unui moștenitor

Ashurbanipal (adică „zeul Ashur este creatorul unui moștenitor”) este adesea considerat ultimul mare conducător al Imperiului Neo-Asirian și a domnit în jurul anului 668 î.Hr. până în 627 î.Hr. În această perioadă, Imperiul Neo-Asirian a suferit cea mai mare expansiune teritorială, iar zonele aflate sub dominația lui Ashurbanipal au inclus Babilon , Persia , Siria și Egipt .

Când Ashurbanipal și-a condus supușii săi prin corectitudine, a fost un rege foarte bun. Cu toate acestea, el este cunoscut și pentru cruzimea de care dădea dovadă când se ocupa de dușmanii săi. Cea mai mare realizare a lui Ashurbanipal este una culturală, adică înființarea bibliotecii regale.

Ashurbanipal

Ashurbanipal nu era primul moștenitor la tron, ci Sin-iddina-apla, fratele său mai mare. Când acest frate a murit în 672 î.H., Ashurbanipal a devenit principalul moștenitor. Din moment ce Ashurbanipal nu avea intenția inițială de a moșteni regatul înainte de moartea fratelui său mai mare, el a fost liber să exploreze tainele științei. Drept urmare, a învățat să scrie și să citească și avea numeroase cunoștințe din toate domeniile. Acesta ar fi fost motivul principal pentru care regele Ashurbanipal a avut dorința nebună să construiască prima bibliotecă regală din lume.

Biblioteca din Alexandria

În conformitate cu tradițiile vechi persane și armeane, Alexandru cel Mare a văzut Biblioteca Regală Ashurbanipal când a vizitat Ninive. Inspirat de aceasta, el a dorit să adune toate lucrările popoarelor pe care le-a cucerit, să le traducă în greacă și să le păstreze într-o mare bibliotecă.

În timp ce cuceritorul macedonean nu a trăit suficient timp pentru a-și îndeplini acest vis, Ptolemeu, unul dintre generalii săi care i-au succedat la conducerea Egiptului, a început crearea Marii Biblioteci din Alexandria.

Descoperirea bibliotecii lui Ashurbanipal

Odată cu trecerea timpului, biblioteca a fost dată uitării și a fost chiar pierdută, dar a fost descoperită în secolul al XIX- lea. În anii 1850, Muzeul Britanic a efectuat săpături în situl arheologic Nineveh . În această perioadă a fost descoperită biblioteca regală, iar omul căruia i se atribuie această descoperire este arheologul britanic Sir Austen Henry Layard. Excavațiile din Nineveh au continuat intermitent până în anii 1930, iar în timpul acestor săpături au fost scoase la lumină peste 30.000 de tablete și fragmente de lut.

Biblioteca Regală din Ashurbanipal este importantă din mai multe motive. Pentru început, numărul de tablete și fragmente de lut descoperite face ca biblioteca lui Ashurbanipal să fie una dintre cele mai mari colecții de texte din lumea antică.

Ashurbanipal

În plus, numărul mare de subiecte abordate este uluitor. Biblioteca personală a regelui conținea texte din domenii precum medicina, mitologia, magia, știința, poezia și geografia. Unul dintre cele mai cunoscute documente din această bibliotecă este o versiune a Epopeii lui Ghilgames.

Biblioteca a fost contribuția durabilă a lui Ashurbanipal la cultură și civilizație, lăsată de un rege puternic și nemilos, care a condus Imperiul Assyrian pentru un timp relativ scurt. Prin ambiția incredibilă și organizarea admirabilă, el a menținut sun control un mare imperiu.

Această ambiție este reprezentată de arta asiriană, unele dintre cele mai îngrozitoare imagini create vreodată, și include tortura, masacrul, limbile rupte din gură și multe alte atrocități. Într-un fel ciudat, în mijlocul acestor atrocități, cultura a fost salvată și păstrată datorită acestei biblioteci incredibile.

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)