Asasinarea lui Jamal Khashoggi și noul curent reformator

Asasinarea lui Jamal Khashoggi și noul curent reformator

Asasinarea lui Jamal Khashoggi în ambasada Arabiei Saudite din Istanbul a făcut înconjurul lumii. Mulți manifestanți și activiști reclamă faptul că justiția nu și-a făcut treaba în această sinistră întâmplare.

Mulți au avansat ideea că CIA este implicată în acest asasinat, direct sau indirect, amintind faptul că conceptul de terorism islamic a fost creat de reprezentanții CIA care activau pe teritoriul Arabiei Saudite, în timpul războiului dintre Afganistan și URSS și care au încurajat formarea unei doctrine islamice și a unei mișcări islamice numite wahhabism.

Unii experți în islam consideră wahhabismul o mișcare intolerantă care restrânge adaptarea islamului la schimbări. CIA este acuzată că a permis consolidarea acestei mișcări prin recrutarea unor persoane care au fost implicate în acte de terorism.

După ce URSS-ul a invadat Afganistanul, CIA împreună cu Arabia Saudită au susținut grupurile de rebeli din Afganistan, numite mujahedini. Unul dintre cei care a recrutat tineri pentru a lupta în rândul grupurilor de rebeli din Afganistan a fost jurnalistul Jamal Khashoggi, care în perioada 1979-1989 a fost un susținător al acestei mișcări și implicit a al lui Ben Laden, căruia i-a luat mai multe interviuri.

Membrii ai aceste mișcări au fost implicați în atentatele din 11 septembrie 2001. Donald Trump a fost primul președinte american care a dat în vileag implicarea CIA în mișcarea teroristă islamică. Pentru a îndulci situația, în anul 2017, Trump este invitat de regele Salman al Arabiei Saudite într-o vizită oficială.

După această vizită, SUA, Arabia Saudită și Egipt au încheiat un tratat împotriva Iranului și a terorismului islamic. La o lună de la această întâlnire, regele Salman îl numește pe fiul său, Mohammad, prinț moștenitor și-i dă puteri depline.

Loading...

Mohammad va veni cu câteva schimbări majore. Femeile aveau voie să șofeze sau să lucreze la bursă. Pe de altă parte, prințul este partener de afaceri cu fratele lui Ben Laden, lucru care nu a fost apreciat de CIA.

Khashoggi

Revenind la jurnalistul Khashoggi, acesta și-a consolidat relația cu CIA, publicând articole în Washington Post, un ziar despre care se spune că ar fi susținut de CIA.

Khashoggi a atacat în dese rânduri politica laică, prea revoluționară a prințului moștenitor. Acesta din urmă, a decis să-l lichideze pe Khashoggi, considerându-l un pericol pentru politica reformistă din Arabia Saudită.

loading...

Related posts