Armata de homosexuali, batalionul celor 300 de soldați gay

Armata de homosexuali, batalionul celor 300 de soldați gay

În Grecia antică, la fel ca în oricare alt oraș civilizat din această lume, homosexualitatea a fost o parte acceptată a vieții cotidiene. Cuplurile homosexuale și-au manifestat devotament unul față de celălalt, încât Platon a propus formarea unei unități armate compusă integral din cupluri homosexuale

. „Nu întrebați, nu răspundeți” nu a fost cu siguranță o politică pentru această armată. Iată povestea trupei sacre a Tebeilor din Grecia antică, o armată de parteneri homosexuali.

Armata de homosexuali a lui Platon


În lucrarea Simpozionul a lui Platon , care a fost în esență o conversație ipotetică între mai multe personaje care au fost create în jurul anului 370 î.Hr., Phaedrus afirmă că o armată formată în întregime din homosexuali ar fi una formidabilă, deoarece fiecare persoană ar lupta din greu pentru a asigura siguranța iubitului său.

Armata de homosexuali

 Platon susținea că fiecare persoană ar lupta cu un curaj ieșit din comun pentru a-și apăra persoana iubită. Și a avut dreptate, pentru că un astfel de batalion a fost creat și mai mult de atât a avut succes în războaiele romane.

Batalionul sacru al Tebeilor


În jurul anului 378 î.Hr., o divizie de luptă de elită numită Batalionul Sacru al Tebeilor s-a format ca o ramură a armatei Theban, formată din 150 de perechi de homosexuali. Batalionul fost creat de un general numit Gorgidas, iar una dintre primele misiuni ale armatei nou formate a fost să meargă pe liniile de front în timpul celebrului război dintre Chabrias și Agesilaus II.

Formarea armatei nu a avut un scop populist, ci s-a angajat în mai multe bătălii și a jucat chiar un rol decisiv în a ajuta Teba să devină un stat-oraș important.

Cea mai veche mențiune despre batalionul de homosexuali a fost scrisă în 324 î.Hr. de Dinarchus în lucrarea sa Împotriva lui Demostene . Dinarchus a scris că Batalionul Sacru din Teba, condus de doi generali ( probabil presupuși iubiți) numiți Pelopidas și Epaminondas, a fost victorios împotriva spartanilor în bătălia de la Leuctra din 371 î.Hr.

Recrutarea soldaților


Intrarea în batalionul sacru nu era permisă oricui. Gorgidas a selectat personal cei 300 de membri pe baza abilității lor atletice și a experienței lor militare. Fiecare cuplu se potrivea modelului relațiilor homosexuale din Grecia la acea vreme: un domn mai în vârstă, dominant și iubitul său, mai pasiv.

Armata de homosexuali

Cuplurile alese să se alăture diviziei erau, potrivit lui Polyaenus, „consacrate reciproc prin obligații reciproce de iubire”. De fapt, folosirea cuvântului „sacru” în numele companiei se crede că deriva din jurământul sacru făcut între iubitul ( mai în vârstă, activ) și iubitul (mai tânăr, pasiv) înaintea de Altarul lui Iolaus din Teba. (Iolaus era nepotul și iubitul lui Hercule.)

Soldații trebuiau să rămână în formă, în cazul în care erau chemați să lupte cu o armată invadatoare, așa că atunci când nu a existat război ei se antrenau continuu. Conform documentelor, bărbații au practicat lupte și au organizat concursuri. Au urcat pe ringul de dans, deoarece s-a crezut că angajarea în arte îi va face pe soldați mai stabili din punct de vedere emoțional. De asemenea, este foarte probabil ca ei să dezvolte abilități ecvestre , deoarece Gorgidas era un fost ofițer al cavaleriei. Per total, pregătirea soldaților din acest regiment era similară cu cea a oricărui soldat din acea vreme.

O victorie decisivă la bătălia de la Tegyra


Batalionul Sacru al Tebeilor, sub comanda lui Pelopidas, și-a propus să cucerească orașul Orchomenus, un aliat al Spartei, pentru că au auzit că trupele spartane au lăsat orașul neprotejat. Când au ajuns la porțile orașului, Pelopidas a aflat însă că Sparta a trimis întăriri. 

Armata de homosexuali

El a ordonat armatei sale de iubiți homosexuali să se retragă în Teba, dar au fost prinși între garnizoana din Orchomenus și spartani. Batalionul de homosexuali era mai numeros decât cele două armate. Pelopidas a făcut o strategie inteligentă pe moment și a reușit să ucidă conducătorii spartanilor. Bătălia a fost câștigată.

Armata de homosexuali, marea înfrângere


În 338 î.Hr., armata de homosexuali a primit o lovitură fatală. În timpul bătăliei din Chaeronea, în care Teba și Atena și-au unit forțele pentru a lupta împotriva forțelor lui Filip al II-lea Macedon și a fiului său, Alexandru. Armata de homosexuali, în ciuda antrenamentului lor, nu a reușit să țină piept puternicilor macedoneni.

Batalionul a fost înconjurat și i s-a oferit posibilitatea de a se preda, dar exact așa cum a prezis Platon, îndrăgostiții au ales să lupte până la sfârșit. Toți cei 300 de soldați au fost măcelăriți, dar au câștigat respectul lui Filip, care a ordonat ca toți soldații să fie înmormântați după cutumele locale.

După dispariția acestui batalion, niciodată nu a mai fost formată o altă armată de homosexuali.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)