Arheologii au descoperit unde a avut loc nunta de la Cana, locul unde Iisus a transformat apa în vin

Arheologii au descoperit unde a avut loc nunta de la Cana, locul unde Iisus a transformat apa în vin

De-a lungul istoriei, locația site-ului în care Isus a realizat “primul Miracol” a rămas învăluită în Mister. Evanghelia lui Ioan ne spune că în timpul “nunții de la Cana” Isus a transformat apa în vin.

Evanghelia ne spune că Isus Hristos a fost invitat la o nuntă împreună cu mama și ucenicii săi. În timpul nunții oamenii au rămas fără vin și nu au mai avut ce bea, iar la îndemnul mamei sale, Iisus a săvârșit primul său miracol.

1 A treia zi s-a făcut o nuntă în Cana din Galileea. Mama lui Isus era acolo.
2 Şi la nuntă a fost chemat şi Isus cu ucenicii Lui.
3 Când s-a isprăvit vinul, mama lui Isus I-a zis: „Nu mai au vin.”
4 Isus i-a răspuns: „Femeie, ce am a face Eu cu tine? Nu Mi-a venit încă ceasul.”
5 Mama Lui a zis slugilor: „Să faceţi orice vă va zice.”
6 Şi acolo erau şase vase de piatră, puse după obiceiul de curăţare al iudeilor; şi în fiecare vas încăpeau câte două sau trei vedre.
7 Isus le-a zis: „Umpleţi vasele acestea cu apă.” Şi le-au umplut până sus.
8 „Scoateţi acum”, le-a zis El, „şi aduceţi nunului.” Şi i-au adus:
9 Nunul, după ce a gustat apa făcută vin – el nu ştia de unde vine vinul acesta (slugile însă, care scoseseră apa, ştiau) – a chemat pe mire
10 şi i-a zis: „Orice om pune la masă întâi vinul cel bun; şi, după ce oamenii au băut bine, atunci pune pe cel mai puţin bun; dar tu ai ţinut vinul cel bun până acum.”
11 Acest început al semnelor Lui l-a făcut Isus în Cana din Galileea. El Şi-a arătat slava Sa, şi ucenicii Lui au crezut în El.

Ioan, capitolul 2

Locul exact în care a avut loc primul miracol atribuit lui Isus a fost un mare mister. De-a lungul anilor, locația Canei a fost atribuită pe scară largă printre cercetătorii biblici unui număr de sate din Galileea, dar nimeni nu a reușit să o confirme.

Mii de pelerini au fost convinși că locația exactă în care a făcut primul său miracol a fost Kafr Kanna, un oraș din nordul  Israelului . Acum, un grup de cercetători afirmă că locația nu este Kafr Kanna, ci un deal la aproximativ 10 kilometri mai spre nord.

Experții site-ului au identificat că Khirbet Wana a fost un sat evreiesc care a existat între anii 323 î.en și 324 d.Hr. Arheologii au descoperit o serie de indicii care sugerează că acolo este locul unde Isus a făcut prima sa minune.

Sărpăturile arheologice au demonstrat existența unei rețele uriașe de tuneluri subterane folosite pentru închinarea creștină, unde cercetătorii au găsit cruci și referințe la Kyrie Iesou, o expresie greacă care înseamnă Domnul Iisus.

Arheologii au recuperat, de asemenea, șase borcane de piatră, care sunt asemănătoare cu borcanele descrise în povestirea biblică a miracolului. Este posibil să fie aceleași din povestea biblică. Această descoperire este una incredibilă și astfel un alt mister este elucidat.

CATEGORIES
TAGS
Share This