Descopera

Arca lui Noe, între ficțiune și realitate

Potrivit Bibliei, Dumnezeu s-a mâniat pentru că oamenii erau păcătoși și a hotărât să-i piardă de pe Pământ. El l-a chemat pe Noe, pe care-l considera un om drept și i-a cerut să construiască o barjă, împărțită în trei.

Ambarcațiunea avea să fie făcută din lemn și călăfătuită cu smoală. Lungimea ei trebuia să fie de 300 de coți, circa 150 de metri, lățimea de 50 de coți, circa 25 de metri și înălțimea de 30 de metri, circa 15 metri. Arca trebuia să reziste Potopului prin care Dumnezeu voia să distrugă viața de pe Pământ.

Arca a găzduit familia lui Noe, respectiv soția lui, cei trei fii și soțiile acestora, precum și cel puțin două exemplare din fiecare specie animală, pentru a popula din nou Pământul.  De asemenea, a fost adusă la bord toată mâncarea necesară. Arca și locatarii ei au supraviețuit Potopului, navigând pe apele zbuciumate și toți cei de la bord au revenit apoi pe uscat și au repopulat Pământul, după ce ploile s-au oprit și nivelul mării a scăzut.

Ce s-a întâmplat după ce arca a acostat și cei aflați pe ea au coborât, în siguranță, nu se mai menționează în Biblie. Persistă întrebări și în privința locului unde s-ar fi oprit arca. Biblia citează munții Ararat, Armenia de azi. În jurnalul călătoriei sale spre China, în 1271, Marco Polo nota că în centrul Armeniei Superioare se află un munte înalt, sub forma unui cub sau a unei cupe, pe care se spune că s-ar fi oprit arca lui Noe.

Marco Polo în jurnalul său continuă cu descrierea muntelui care prezenta zăpadă groasă, încât pe tot parcursul anului nimeni nu putea urca până în vârf.  În secolul al XX lea s-a observat de câteva ori arca de pe muntele Ararat, deși niciodată suficient de documentat spre a-i satisface pe sceptici.

Potrivit unei mărturii, în timpul unui dezgheț puternic, în vara lui 1916, un ofițer al aviației țariste ar fi observat un lac pe jumătate înghețat, într-o crevasă de pe povârnișul muntelui Ararat. Pilotul rus zbura la mică înălțime, pentru a spiona mișcările trupelor turcești. Apropiindu-se de lac, a văzut jumătate din carena corabiei, ivindu-se la suprafața apei. A raportat acest lucru comandantului său și acesta a zburat, la rândul său, deasupra sitului. Crezând că era vorba de arca lui Noe, perfect conservată, deoarece fusese încastrată în ghețuri în cea mai mare parte a anului, comandantul a trimis un raport țarului, la Sankt Petersburg.
Suveranul a trimis pe munte o echipă de ingineri, care au ajuns după aproape o lună la locul indicat. Se spune că ar fi fost făcute măsurători și fotografii, dar niciuna dintre acestea nu a apărut în documente oficiale.

Unele surse afirmă că fotografiile ar fi fost trimise printr-un curier, țarului Nicolae al II-lea, dar nu au ajuns niciodată la acesta.
Rezultatele investigației n-au fost făcute niciodată publice. Potrivit unei alte relatări, aviația turcă ar fi efectuat un survol aerian al regiunii Ararat, în 1959. O fotografie a relevat conturul unei corăbii, pe una din pantele muntelui Ararat.

O altă presupusă observație aeriană a fost efectuată în 1960. Un pilot militar turc și un ofițer de legătură au raportat existența unei barje dreptunghiulare, la circa 4200 metri altitudine. O fotografie făcută în 1972 de Earth Research Technical Satellite a dezvăluit o anomalie existentă la 4200 metri înălțime, pe Ararat. Era vorba despre un obiect uriaș, având dimensiuni apropiate de cele ale arcei. Existența fotografiei este pusă în discuție.Chiar dacă ea se află în arhivele vreunei agenții federale americane, nu a atras, se pare, suficientă atenție încât să se considere că necesită un studiu mai amănunțit.

Căutarea arcei lui Noe continuă, ca și întrebările privind modul optim de interpretare a mitului biblic.
Trebuie oare descrierea din Biblie a arcei, a duratei Potopului și posibilitatea de îmbarcare fiecărei specii animaliere terestre, luate literal, sau mesajul este cel ce contează de fapt?

arca-lui-noe Arca lui Noe, între ficțiune și realitate

Biblia afirmă că Potopul ar fi fost declanșat de mânia Domnului, față de păcatele omenirii. Cei ce caută Arca lui Noe cu speranța de a obține profituri imense scapă probabil din vedere cea mai temeinică moștenire a poveștii, sensul moral care rămâne, indiferent de faptul că rămășițele fizice ale arcei au fost sau pot fi descoperite.

loading...
Comments
To Top