Dezvaluiri

Aproape tot masivul Retezat este în proprietatea Schweighofer. Mii de hectare de pădure vor fi tăiate cu acte în regulă

Aproape tot masivul Retezat a ajuns, printr-o „combinație de zile mari”, în posesia celebrei firme controlate de Gerald Schweighofer. Mii de hectare urmează să fie tăiate fără ca nimeni să interzică acest lucru.

O amplă anchetă realizată și publicată de investigatiimedia.ro demonstrează cum printr-o simplă operație, de-a dreptul ingenioasă, 12.000 de hectare de pădure au ajuns pe mâinile firmei conduse de Gerald Schweighofer.

Povestea este una clasică românească, când unul sau mai mulți funcționari corupți omit niște detalii extrem de importante și o afacere care nu doar păgubește statul român, ci generațiile viitoare, se realizează fără nicio problemă. Această afacere este comparabilă cu o tentativă de omor adusă poporului român, dar și copiilor noștri, care vor fi privați de păduri.

Iată povestea celor 12.000 de hectare de pădure

Personajul-cheie al întregii afaceri a fost o bătrână pe nume Maria Kendeffy, nora unui nobil maghiar ce stăpânea, împreună cu fratele său, peste aproape toată Țara Hațegului.

coroiesti 1 800x445 - Aproape tot masivul Retezat este în proprietatea Schweighofer. Mii de hectare de pădure vor fi tăiate cu acte în regulă

Statul român îi despăgubise, în anii 1930, atât pe socrul femeii, groful Gabor Kendeffy, cât și pe fratele acestuia, Ludovic Kendeffy, după ce, în urma reformei agrare din 1921, le luase o mare parte din proprietăți. Cu toate acestea, Maria Kendeffy a cerut și a primit mii de hectare de pământ în anul 2006, fără ca cineva să verifice în arhive dacă nu cumva acel teren mai fusese plătit o dată.

La câteva luni după ce ginerele său a cerut în numele ei retrocedarea, femeia – care avea 85 de ani și era internată într-un azil din Viena încă de la finele lui 2005, când a fost depusă cererea – a devenit proprietara a 12.000 de hectare de pădure și pășune în Retezat.

loading...

La scurt timp după ce a fost împroprietărită, bătrâna din azilul vienez și-a deschis o firmă și a adus terenul aport în natură la capitalul ei social. S-a născut astfel Belforest Explorer SRL, al cărei scop inițial a fost transferarea acestor păduri printr-o tranzație scutită de impozit către firmele controlate de Gerald Schweighofer.

Acest lucru s-a întâmplat prin preluarea acțiunilor firmei de către două companii controlate și reprezentate chiar de Gerald Schweighofer, tranzacție perfectată chiar sub semnătura omului de afaceri austriac.

Din contractul de cesiune a părților sociale ale societății reiese că miezul tranzacției era lemnul din pădurile de pe cele 800 de hectare, aflate la marginea Petrilei și în afara Parcului Național Retezat.

Direcția Națională Anticorupție a investigat sumar retrocedarea, însă prefectul de atunci al județului Hunedoara, Marius Cristian Vladu, sub semnătura căruia bătrâna din azilul vienez a fost reîmproprietărită, a primit neînceperea urmăririi penale.

Astăzi, grupul de firme Schweighofer admite că, nefiind parte din vreun parc natural, a „tăiat la ras” din pădurea aparținând Belforest Explorer SRL. Doar 40 de hectare, spune Schweighofer. Restul de pădure defrișată ar fi fost tăiată de ceilalți proprietari din zonă, care n-au legătură cu grupul.

Rezultate ciudate

În 2009, Direcția Națională Anticorupție l-a cercetat pe prefectul Marius Cristian Vladu, însă, după ce l-a audiat, un procuror a decis să claseze cauza, prin neînceperea urmăririi penale.

Restul de teren primit de urmașii grofului Kendeffy a avut aproximativ același traseu: o mare parte din domeniu a fost adus ca aport în natură la capitalul social al firmei Rotunda SRL, despre care presa ultimilor ani a relatat pe larg.

În lipsa unui specialist în măsurători, pădurile firmei Belforest Explorer SRL nu sunt ușor de identificat, nefiind împrejmuite. Este cert însă că Schweighofer a tăiat la ras din aceste păduri. Suprafața actuală a fondului forestier deținut de Belforest Explorer este de 794 de hectare.

 

loading...
2 Comments

2 Comments

  1. dan17

    7 iunie 2017 at 0:19

    daca le dam voie sa faca asa ceva sintem mai rau decit orice tara bananiera sau orice colonie de acuma 300 de ani. trebuie facuta o lege care prevede ca pentru fiecare copac taiat sa fie plantati zece copaci. asa zisa firma austriaca trebuie scoasa din tara cu suturi in cur.

  2. gheo

    12 iunie 2017 at 22:25

    Eu zic ca trebe suturi in dinti ..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top