Anul in care oamenii au descoperit „extraterestri”

Daca ai auzit vreodata despre extraterestri sub forma „omuletilor verzi” de pe Marte, cel mai probabil stii de ei din cauza a ceea ce a ramas in istorie drept „incidentul Roswell”. In urma cu aproape sapte decenii a pornit valul conspiratiei despre extraterestri si americanii care ii tin inchisi.

„Omuletii verzi” descoperiti la Roswell de armata Statelor Unite ale Americii si tinuti in Area 51 au apaut in 1947. Abia se terminase Al Doilea Razboi Mondial, SUA si URSS incepeau cursa spre cucerirea spatiului si extraterestrii era cel mai interensat subiect care sa cucereasca prima pagina a ziarelor. Conform marturiilor de la acea vreme, la Roswell s-a prabusit un OZN.

Armata SUA ar fi recuperat resturi extraterestre, inclusiv cadavre, de la un obiect neidentificat care s-a prabusit in apropierea de Roswell din statul New Mexico in iunie sau iulie 1947. De la sfarsitul anilor 1970, incidentul a fost subiectul unor controverse imense, dar mai ales al unor teorii ale conspiratiei cu privire la natura reala a obiectului care s-a prabusit. Numerosi oameni din regiune au marturisit ca, in noaptea de 2 iulie 1947, au vazut un disc luminos enorm. Desigur, dorinta de a deveni celebri in ziar era suficient de mare pentru a spune orice.

Armata a spus atunci ca ceea ce s-a intamplat a fost doar recuperarea resturilor unui balon experimental de supraveghere la mare altitudine care apartinea unui program secret numit Mogul. Intr-adevar, obiectul era neindentificat, dar neidentificat pentru locuitorii zonei, nu pentru autoritati.

Asta nu i-a oprit pe locuitori sa dezvolte tot felul de semnificatii pentru Roswell. Anual, un festival se desfasoara intre 3 si 7 iulie, iar invitatii sustin prelegeri despre „adevarurile ascunse de NASA„. Publicul este atras de parada de costume, concertele live, vizionarea de filme si celebrul muzeu OZN din localitate.

50 de ani de „no comment”

Loading...

La vremea incidentului Roswell, Air Force a spus pe 8 iulie ca a recuperat un „disc metalic”, iar ziarul local l-a transformat in OZN pilotat de extraterestri, dupa cum informeaza History. Au retras aceasta afirmatie si a venit declaratia cu balonul meteorologic, dar era prea tarziu. Totusi, povestea a disparut pana in anii ’70 cand, in toiul Razboiului Rece, a revenit teoria conform careia „balonul” era doar o inselatorie a autoritatilor.

Atunci, conspirationistii au spus ca resturile au ajuns in Area 51, despre care SUA au vorbit abia in 2013. National Security Archive a Universitatii George Washington a primit acces la documente care atesta Area 51 si in care se mentioneaza experimentele care s-au derulat acolo, dar si de cand exista aceasta zona. In sute de pagini de documente se arata ca in desertul Nevada a fost locul de testare a celor mai noi avioane, unul dintre ele fiind un celebru avion invizibil pentru radar folosit cu succes de armata SUA.

La circa un deceniu dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, presedintele Eisenhoweral SUA a semnat documentul prin care lua nastere Area 51 si tot ceea ce a urmat. Proiectul pentru care presedintele si-a dat acordul acoperea construirea unui aparat de zbor capabil de misiuni la mare inaltime, pe distante mari si care sa poata fotografia zone de la distanta.

Locul pentru baza Area 51 avea sa fie ales in timpul unui survol cu avionul, avion in care se regaseau Richard Bissel, ofiter CIA si colonelul Osmund Ritland, ofiter senior al Air Force, iar pilotul a fost Tony LeVier, pilot de teste pentru aparatele Lockheed. Ei au observat ceea ce parea o pista de aterizare in ceea ce se numea Groom Lake. Au coborat din avion, au cercetat zona si au identificat o baza folosita in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa cum scria „Adevarul” la acea data.

Cinci decenii autoritatile SUA au ignorat zvonurile, i-au ignorat pe conspirationisti si au sustinut versiunea oficiala: balon meteorologic. Asta pana pe 24 iunie 1997, cand Fortele Aeriene ale SUA au publicat un raport de 231 de pagini in care explicau ce a fost cu acel OZN. In 1994, un raport de 1.000 de pagini vorbea despre prabusirea unui balon meteorologic.

Pe 24 iulie 1997 a mai fost publicat un raport denumit The Roswell Report, Case Closed. In acesta se afirma ca nu exista nicio dovada ca in Roswell au fost gasite resturi extraterestre, cadavre sau resturi de OZN. Desigur, asta n-a oprit conspiratiile, la fel cum desecretizarea documentelor despre Area 51 nu le-au oprit pe cele privind testele derulate pe extraterestri.

Desecretizarea arhivelor FBI din 2011

Incidentul Roswell a mai fost cercetat la acea vreme si de catre FBI. Atunci, agentul Guy Hottel scria in raportul sau despre cum in zona ar fi fost descoperite trei farfurii zburatoare, cu diametru de circa 15 metri fiecare, iar in cele trei OZN-uri s-ar fi aflat trei corpuri cu forme umane, de numai 90 cm, imbracate in haine metalice, dintr-o textura foarte fina.

INVAZIE EXTRATERESTRĂ

Documentul este inca in arhiva FBI aici si cu siguranta este interesant, dar nu dovedeste pe deplin nimic. Guy Hottel a mai spus ca informatorul, a carui identitate a fost cenzurata de catre FBI, a sustinut ca farfuriile zburatoare au fost descoperite in New Mexico, deoarece Guvernul avea in zona un radar cu o putere foarte mare, existand posibilitatea ca undele lui sa fi interferat cu mecanismul de control al OZN-urilor.

Bzi.ro

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și