ANUL 2023, Marte va deveni o planetă locuibilă

Cum este să trăiești în spațiu? V-ați gândit cum trăiesc astronauți de pe stația spațială ISS? Nevoile sunt aceleași, să mănânci, să bei, să dormi, să te miști.

Stația ISS se află la o distanță de 400 kilometri față de Pământ. Condițiile de viață sunt diferite față de cele de pe Pământ. Trebuie să stochezi mâncarea și apa, resturile menajere trebuie reduse la minimum.

Astronauții trăiesc și muncesc într-un univers de microgravitație. Din această cauză nu sunt utilizate alimente uscate sub formă de pudră sau condimente, pentru că acestea plutesc și pot contamina mediul din interiorul stației.

Aceștia consumă alimente umede, ouă fierte, mâncăruri cu sos. Pâinea este dificil de consumat pentru că rămân firmituri. În ceea ce privește igiena personală, și aici intervin probleme. În condiții de microgravitație, apa se lipește de corp, nu curge. Din această cauză sunt utilizați bureți care să îndepărteze apa.

Părul este spălat cu o lavetă specială și cu un șampon care nu mai necesită clătirea părului. Firele de păr sunt adunate cu mare băgare de seamă, pentru că sunt un pericol pentru aparatura de pe stație. Ele pot bloca circuitele electrice și filtrele de aerisire.
În ceea ce privește spălarea pe dinți, se utilizează o pastă de dinți care este comestibilă și nu mai necesită utilizarea apei.

În anul 1973, un cosmonaut a suferit o durere de măsea timp de două săptămâni. Ca urmare a acestui incident, stația ISS este dotată cu aparatură dentară, utilizată în caz de nevoie.

Loading...

Toaleta bazei spațiale este perfect adaptată condițiilor de microgravitație. Un aspirator este utilizat pentru dejecții, un ventilator pentru purificarea aerului, iar șervețelele umede înlocuiesc apa.

Deja au început pregătirile pentru prima misiune care va avea ca destinație planeta Marte.  Ca dată, se preconizează anul 2023. Proiectul este finanțat din fonduri private.

Specialiștii de la NASA sunt puși în fața fața unui proiect fără precedent. Sistemele navei spațiale trebuie să funcționeze 900 de zile, durata călătorie, iar astronauții trebuie să facă față psihic și fizic acestei călătorii.

O altă problemă fundamentală este cantitatea de carburant utilizată care trebuie să fie suficientă și eficient stocată. Un alt risc este cel al unei explozii a navei spațiale, din cauza expunerii îndelungate la radiații.

Distanța dintre Pământ și Marte variază, în funcție de poziția pe care o are Marte față de Pământ și poziția față de Soare.. Distanța estimată este de 400 milioane de kilometri, adică de o mie de ori mai mare față de cea dintre Lună și Pământ, care a fost efectuată în trei zile.

Viteza cu care se deplasează Marte pe orbită este de 21 km/secundă. Pentru a consuma combustibil în cantitate mai mică, naveta spațială trebuie lansată pe o orbită eliptică, care să fie tangentă orbitei terestre.

Durata totală a misiunii este de 910 zile. Drumul dus și întors până la Marte durează 360 de zile, iar sejurul pe planeta Marte este de 550 de zile.

Un alt aspect care este crucial este cel al aterizării pe Marte. O navetă spațială are între 40 și 100 de tone. Pentru a ajunge pe solul marțian, naveta spațială trebuie să ajungă la viteza zero. Viteza medie a navetei spațiale va fi de 4km/s. Specialiștii caută soluții de a putea fi anulată această viteză în condiții optime.

marte

Echipamentul de care va dispune echipa de astronauți este unul diversificat. Ei vor dispune de un habitat gonflabil pe care-l vor instala pe suprafața lui Marte, o mică centrală nucleară pentru producerea energiei, vehicule cu ajutorul cărora se vor delăsa, mici utilaje pentru forarea și explorarea solului.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și