Descopera

Antropocen, era în care omul a distrus definitv planeta! A șasea extincție în masă

Terra în faliment! Omenirea a ajuns să influențeze atât de mult această planetă, încât s-a instaurat o nouă eră, numită  Antropocen care ne duce cu o viteză uluitoare spre o a VI-a exctinctie în masă.

Suntem obișnuiți ca între straturile de rocă să descoperim sedimente sau fosile preistorice, însă timpurile s-au schimbat și în ziua de astăzi se găsesc sticle, ambalaje sau chiar plastice. Acest prim aspect nu este cel care a generat Antropocenul, ci este doar o parte care a influențat marea schimbare.

Oamenii de știință susțin că Antropocenul a început odată cu Revoluția Industrială de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Atunci, omul pentru prima dată, a avut un impact decisiv asupra naturii. A răpus-o cu poluarea excesivă și a început să determine schimbările viitoare.

Ciudat este faptul că există numeroase semnale ale schimbării, dar nimeni nu le ia în seamă. Clima s-a schimbat dramatic în ultimii ani și anotimpurile au cam dispărut. Numeroase specii de animale sunt pe cale de dispariție și ghețarii se topesc într-un ritm alert. Acestea sunt atributele Antropocenului.

Raportul Planetă Vie, făcut de WWF, arata modul dezastruos în care umanitatea schimba Pământul şi vorbeşte inclusiv despre o posibilă a şasea dispariţie în masă.

Antropocenul în România

Ce înseamnă în România această nouă eră geologică numită Antropocen? Oamenii de ştiinţă spun că aceste resturi care pur şi simplu intra în pământ şi au un impact mare asupra naturii sunt lăsate aici, gunoaie cel mai probabil: plastic, sticlă şi tot felul de lucruri care nu au ce să caute în straturile geologice ale Terrei, ei bine toate acestea se numesc tehnofosile.

loading...

Poblema e că ameninţăm astfel şi resursele de care depindem, susţin ecologiştii. De exemplu, trei sferturi din mâncarea omenirii se bazează pe 12 plante şi 5 specii de animale, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Poluarea a depășit orice limită

Omul modern a ajuns la „peformanța” de a elimina în atmosferă peste 35 de miliarde de tone de CO2 anual, din cauza arderii combustibililor fosili (cărbuni, petrol, gaze). Specialiștii estimează că, în ultimii 50 de ani, activitatea industrială a dus la emisii de peste 350 de miliarde de tone de CO2, iar concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a depășit pragul de 400 ppm (parts per million) – cu mult peste valorile maxime din ultimele câteva milioane de ani.

Dacă se continuă trendul de accelerare a poluării, la jumătatea acestui secol temperatura globală va crește cu 2 grade Celsius, iar înainte de finalul secolului am putea ajunge la 6 grade Celsius. Adică atunci va fi prea târziu pentru salvarea vieții de pe Terra.

Oamenii de știință cred că încă 20% dintre specii vor dispărea de-a lungul acestui secol dacă oamenii nu schimbă ceea ce fac. Unele specii vor supraviețui: gândacii și șobolanii. Probabil și unii oameni.

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top