Descopera

Antarctica, locul în care sunt ascunse secretele omenirii

piramide antarctica
2views

Antarctica este unul dintre cele mai misterioase ținuturi de pe Terra. Misterul iese la iveală odată cu topirea stratului gros de gheață, pentru că diverse structuri devin vizibile și astfel ridică numeroase semne de întrebare cu privire la trecutul omenirii.

În anul 1958, sub calota glaciară din Antarctica erau descoperiți munții Gamburtsev. Au mai fost numiți și munții fantomă, din cauza faptului că sunt ascunși în mare masă de gheață.

Calota glaciară ocupă o suprafață egală cu cea a SUA. Unii cercetători care au estimat vechimea calotei glaciare la 32 milioane de ani. Temperaturile sunt extrem de scăzute, recordul fiind de -88 grade Celsius.

Măsurătorile realizate din avion cu ajutorul unor aparate cu laser au stabilit că cel mai înalt vârf din acest lanț muntos are o înălțime de peste 4200 de metri. În interiorul calotei glaciare au fost detectate mari cantități de iridiu și platină care, conform cercetătorilor, provin în urma impactului cu mai mulți meteoriți.

În anul 1996, cercetătorii ruși au descoperit Lacul Vostok, un loc izolat de lume cu o vechime de peste 400000 de ani. Ulterior, au mai fost descoperite sub calota glaciară încă 144 de lacuri.

Loading...

Lacul Vostok are o lungime de 250 de kilometri și o lățime de 50 kilometri. S-a estimat că are o adâncime de 344 metri. Lacul este acoperit de calota glaciară care are o grosime de 3700 de metri.

Cercetătorii ruși au avut nevoie de 23 de ani ca să poată fora enorma masă de gheață și să ajungă în interiorul lacului. Operațiunile de forare au costat 25 milioane de dolari.

Forarea a fost extrem de periculoasă pentru că exista riscul ca apa din lac să ajungă la suprafață, din cauza cantităților mari de oxigen din lac. Cantitatea de oxigen din lac este de 50 de ori mai mare decât într-un lac normal. Prezența gazelor din interior poate produce o explozie catastrofală, în urma căreia, enorma masă de apă poate ajunge la suprafață.

piramide antarctica

Începând cu anul 1959, 19 state girează Antarctica care este polul frigului și al vânturilor. Sunt admise numai activități de cercetare. În anul 1910, cercetătorul Alfred Wegener a lansat teoria conform căreia, în timpuri preistorice, America de Sud, Africa și Antarctica au format un continent care se nume Gondwana. În opinia sa, Antarctica este partea meridională a fabuloasei Atlantida. Antarctica este departe de a-și fi devoalat toate misterele.loading...