Anasonul, proprietati terapeutice

Anasonul, proprietati terapeutice

Anasonul este o plantă anuală aromatică, erbacee, putând atinge o înălțime de 60 – 80 cm. Perioada de înflorire este iunie – septembrie. Frunzele sunt puține și rare. Florile mici și albe sunt produse în umbele dense. Fructele sunt mici și verzui, și pot fi culese de la sfârșitul lui august până la sfârșitul lui septembrie.

Uleiul volatil din fructele de anason exercita secreţiile pancreatice şi intestinale, ajutând astfel digestia. Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant în bronşite, măreşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează (galactogog), calmează colicile intestinale şi stomacale la sugari şi copii, face să crească diureza, ajuta la eliminarea gazelor din stomac (carminativ). Infuzia preparată din 10 g fructe la 100 g apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali.

  • Pentru sugari,anasonul se foloseşte opărind 5-6 fructe la o cănită de ceai.
  • Pentru adulţi, ceaiul se poate prepara dintr-o jumătate linguriţă de fructe la un sfert de litru de apă. Ceaiul se bea călduţ, de preferinţă înainte de masă. Fructele de anason intra în compoziţia ceaiului gastric.

Este originar din regiunile mediteraneene. La noi se găseşte numai cultivată. Plantă este cunoscută şi sub denumirea de badean. Fructele de anason se pot confunda cu cele de cucută, care sunt foarte toxice. Fructele de anason au gust şi miros plăcut. De la anason se folosesc fructele – Fructus Anisi vulgaris – ce conţin ulei volatil, care are acţiune stimulativă asupra apetitului.

Stimulează funcţiile pancreatice: antiseptic, digestiv.

Ceaiul de anason se recomanda ca expectorant în bronşite, stimulează lactaţia la femeile care alăptează, calmează colicile intestinale la sugari şi la copii, ajuta la eliminarea gazelor din stomac. Anorexie: ajuta digestia şi contribuie la creşterea apetitului. Are o acţiune stimulativă şi excită secreţiile pancreatice şi intestinale. În bronşită, ca expectorant.

Antihelmintic: ajuta la eliminarea viermilor intestinali.: 10 grame fructe la 100 mi de apă.

Pentru adulţi, infuzie dintr-o linguriţă de fructe la 300 ml de apă clocotită: după 20 de minute se strecoară; se bea fracţionat în trei reprize înaintea meselor principale.Infuzia preparată din 20 g fructe şi 200 ml apa ajuta la eliminarea viermilor intestinali.Ceaiul se bea călduţ, de preferinţă înainte de masă.

Loading...

anason

Considerat a fi plantă medicinală, anasonul are seminţe ce reprezintă o sursă excelentă de fier, vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc. Fructele – 10-20% lipide, 20% substanţe albuminoide (protide), zaharuri, amidon, şi 6-10% substanţe minerale. Originară din Asia occidentală şi nord-estul Africii, planta de anason se cultivă îndeosebi pentru uleiul eteric (2-3 %) şi substanţele grase (18-20 %) ce provin din seminţe.

loading...

Related posts