Take a fresh look at your lifestyle.

ANA IPĂTESCU, EROINA ROMÂNIEI, DINCOLO DE MITUL IBOVNICEI

0

Ana Ipătescu este o figură celebră a istoriei noastre. Ea s-a născut în anul 1805, în București, într-o familie de burghezi. A beneficiat de educație, în ciuda împotrivirii mamei sale vitrege.

Tatăl său divorțează de mama sa, Catinca, și se căsătorește cu o burgheză pe nume Safta. La vârsta de 22 de ani fuge de acasă și se mărită cu un arendaș numit Ivancea. Căsătoria durează patru ani.

În anul divorțului moare și tatăl său iar toată averea este preluată de un arendaș. La scurt timp, pentru a scăpa de sărăcie se căsătorește cu funcționarul Nicolae Ipătescu care lucra la Departamentul Visteriilor.

Acesta și-a dus soția la întâlnirile secrete Frăția, unde i-a întâlnit pe Nicolae Bălcescu, Ion Ghica, C. A. Rosetti. În 19 iunie 1848, Ana Ipătescu apare în fața mulțimii pentru eliberarea guvernului revoluționar.

Ziarele o elogiază și devine cea mai celebră femeie din România. Din guvern făcea parte Nicolae Golescu despre care s-a spus că era amantul ei. S-au pus multe întrebări pe seama gestului disperat al Anei Ipătescu de a apărea în fața mulțimii, soțul sau amantul?

Loading...

Nicolae Golescu era membru al guvernului Ana Ipătescu purta două arme, iar poporul era electrizat de puterea sa. Ana era o femeie oacheșă, înaltă și care purta o eşarfă tricoloră pe umeri. Așa o descriau ziarele vremii.

Soțul său va plăti cu mulți ani de pușcărie faptul că a simpatizat cu mișcarea pașoptistă. După multe eforturi, el este eliberat în anul 1850. Ana Ipătescu moare la vârsta de 70 de ani, în anul 1875. S-a spus că gestul Anei Ipătescu, ajunsă la 43 de ani, a fost unul disperat pentru amantul său Golescu.

Ana Ipătescu

Ana Ipătescu a ieșit în stradă și pentru cumnatul ei arestat din ordinul domnitorului Bibescu, iar mai târziu, mulțimea sub conducerea ei avea să atace o casă conspirativă unde boierul Ioan Solomon punea la cale o lovitură de stat. S-a spus că Ana Ipătescu a fost o femeie cu moravuri îndoielnice care a sărit în luptă să-și salveze ibovnicul. Faptele nu confirmă acest lucru.

loading...