Istorie

AMAZOANELE, TĂIEREA SAU ARDEREA SÂNULUI DREPT

Se spune că orice poveste are un sâmbure de adevăr. Amazoanele erau privite exclusiv drept rod al fanteziei creatoare antice. Despre amazoane au scris Eschil, Herodot, Homer.

Mitologia greacă le atribuie titulatura de fiice ale lui Ares, zeul războiului. S-a scris despre setea lor de sânge, despre stilul lor de viață. Amazoanele s-au constituit într-un trib guvernat după un matriarhat crunt și sângeros.

Există numeroase surse care le amplasează originile în bazinul Mării Negre. Tendințele expansioniste și nevoia de sânge le-au împins campaniile militare până în Libia, Anatolia, Mongolia.

Armele de luptă folosite de ele erau arcul, sulița, toporul. Pentru apărare foloseau scutul ascuțit numit peltea. Cronicarii medievali acreditează amazoanele cu inventarea toporului de război, care este cea mai bărbătească armă inventată de femei.

Se crede că etimologia cuvântului amazon provine de la termenul iranian hamazan, care însemna a face război. La greci, termenul amazan însemna fără sân. Este cunoscută tradiția de tăiere sau ardere a sânului drept, pentru o mai bună utilizare a arcului.

În anul 1542, Francisco de Orellana a fost trimis împreună cu 48 de luptători să exploreze Amazonul. În timpul expediției au avut loc multe înfruntări cu războinicele locului, femei musculoase înarmate cu arcuri și săgeți, extrem de combative care i-au înspăimântat pe spanioli.

loading...

Spaniolii au dat denumirea fluviului și a pădurii Amazon, după numele celebrelor luptătoare. O dată pe an, amazoanele vizitau un trib unde erau bărbați. Ele își alegeau cei mai arătoși bărbați pentru a procrea. Unele scrieri mărturisesc că aceștia erau uciși după consumarea actului sexual.

Copiii de sex masculin care erau născuți erau uciși sau folosiți ca slugi. Fetele erau crescute de mamele lor și inițiate în arta războiului.

Tribul amazoanelor era condus de două regine. Una se ocupa de organizare și administrare, cea de a doua de organizarea luptelor. Amazoanele au atacat cetatea Atenei de cinci ori.

Superioritatea în luptă a fost dată de faptul că amazoanele au îmblânzit caii și au călărit înaintea grecilor. Se spune că femeile spartane și-ar avea originea în triburile de amazoane. În Sparta domina matriarhatul.

În anul 1993, în munții Altai, au fost descoperite rămășițele unei femei cu o înălțime de 1,80 metri, mumificată. Ea prezenta tatuaje și în jur erau coifuri și arme de luptă. Coșciugul era confecționat dintr-un trunchi de conifer.

AMAZOANELE - AMAZOANELE, TĂIEREA SAU ARDEREA SÂNULUI DREPT

Au mai fost descoperite trupuri de femei îngropate alături de cai. Oasele picioarelor aveau o deformare, cauzată de activitatea ecvestră. În Roma, se practicau luptele între gladiatori femei și bărbați, semn că amazoanele au existat.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top