CĂMAȘA LUI CHRISTOS, CEA FĂRĂ CUSĂTURĂ

Primele însemnări despre cămașa lui Christos sunt cuprinse în Noul Testament și au fost scrise de cei patru evangheliști, Matei, Marcu, Luca și Ioan.

Cea mai completă și mai convingătoare descriere îi aparține lui Ioan, care menționează că la piciorul crucii, după ce și-au împărțit celelalte veșminte, soldații romani au tras la sorți, pentru a nu tăia în bucăți cămașa, cea mai fără cusătură.

După ce soldații l-au răstignit pe Iisus, au luat hainele lui și au făcut patru părți, fiecărui soldat o parte. Tunica era fără cusătură, țesută dintr-o bucată. Au zis unii către alții, să nu o rupem, să o tragem la sorți.

Cămașa lui Christos este o temă larg dezbătură cu păreri pro și contra. Bucăți din veșmintele lui Christos există la Trier, în Germania, la Sank Petresburg, Moscova și Georgia.

După perioada creștinismului primar, în care multora dintre obiectele sfinte li s-a pierdut urma, urmează o perioadă de redescoperire, cea a secolului al IV-lea, care începe cu Elena, mama împăratului Constantin cel Mare.

Loading...

Ea merge la locurile sfinte unde va descoperi crucea pe care a fost răstignit Iisus, dar și cămașa lui, pe care o va dărui orașului său natal, Trier.

În secolul al VI-lea apar primele mărturii despre locul unde se află cămașa. În anul 800, împărăteasa Irina a Bizanțului a oferit în dar cămașa împăratului Carol cel Mare. Acesta o oferă fiicei sale, Theodrade, care era călugăriță. Aceasta duce cămașa în Franța, la mănăstirea Aregenteuil.

Mai multe bucăți din cămașă au ajuns în timp, în diferite biserici și mănăstiri din Georgia și Rusia. Cele mai de preț relicve sfinte din lume sunt moaștele Sfântului Petru de la Roma și sângele Sfântului Ianuarie. Martirul a fost decapitat în anul 1600 și sângele lui este păstrat în niște sticluțe la Napoli. Sângele se lichefiază de două ori pe an.

În biserica Santa Croce din Roma, mama împăratului Constantin cel Mare a adus bucăți din crucea pe care a fost răstignit Iisus. Pe una dintre bucăți este scris INRI, Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum, Iisus din Nazaret, regele iudeilor. Tot acolo sunt expuse cuie și grinzile care au fost utilizate la crucificare.

CĂMAȘA LUI CHRISTOS

În racla domului din Aachen se află patru obiecte sfinte. Este vorba despre scutecele lui Iisus, veșmântul purtat în jurul bustului atunci când a fost crucificat, rochia Fecioarei Maria și năframa în care a fost învelit capul Sântului Ioan Botezătorul.
Relicvele sfinte pot fi văzut o dată la șapte ani.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și