Mistere din Romania

ALUN, SATUL ÎNMĂRMURIT

Satul Alun, județul Hunedoara, este unul dintre cele mai ciudate sate din România. Oficial, are un singur locuitor.

În sat este construită o biserică din marmură, dar și un drum din marmură cu o lungime de 10 kilometri. În urmă cu aproape o jumătate de secol, în acest sat locuiau 100 de familii.

În anul 1960, a fost construită ultima casă în acest sat. Alun mai este numit și satul înmărmurit. Satul are o vechime de peste trei sute de ani. Localnicii au părăsit satul, migrând către oraș, acolo unde li s-a oferit un loc de muncă.

Alun este cel mai îndepărtat cătun din Țara Pădurenilor. Drumurile, biserica, fundațiile caselor sunt făcute din marmură. Marmura de Alun este binecunoscută cioplitorilor în marmură.

A fost folosită la construirea Casei Poporului. Artiștii spun că se poate compara cu marmura de Carrara prin granulația fină care permite o prelucrare ușoară.

În satul care moare, dăinuiește o biserică unică în România și Europa. Biserica a fost construită în perioada 1937-1939 și este realizată în totalitate din marmură. La acel moment, construcția a costat 500000 de lei.

satul alun - ALUN, SATUL ÎNMĂRMURIT

În România există peste 120 de localități numite fantomă, pentru că sunt pustii sau cu câțiva locuitori. În județul Călărași sunt cinci din astfel de localități, iar în județul Cluj șase.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top