Algele albastre-verzi, panaceul unei vieți echilibrate

0

Algele albastre-verzi din zona lacului Klamath, Oregon, sunt o forma de microalge fitoplancton care difera de spirulina prin faptul ca prefera apele dulci, nu ce cele sarate. Microalgele fitoplancton sunt la baza lantului trofic si sunt pe pamant de mai bine de 2,8 miliarde ani.

Microalgele sunt responsabile de 80-90% din cantitatea totala de alimente si oxigen a Terrei. Ele isi obtin energia prin fotosinteza. Prin fotosinteza acestor alge, Pamantul si-a schimbat atmosfera…devenind ce este astazi, cu o cantitate generoasa de oxigen. Algele albastre-verzi sunt deosebit de rezistente, adaptandu-se perfect la lumina, caldura, cantitati diferite de oxigen, dioxid de carbon si alte fenomene naturale.

Algele albastre-verzi sunt o sursa importanta de clorofila, printre cele mai bogate dintre plantele care se gasesc pe pamant.

Afanizomenon flos-aquae (AFA) este o specie particulara de alga albastra-verde. AFA este o alga fixatoare de azot, preluand azotul dein atmosfera si transformandu-l in proteine. Algele albastre verzi contin o cantitate mare de antioxidanti, minerale ( in special fier, zinc, selenium,magnezium), aminoacizi ( este o proteina completa), vitamine, enzime si multi alti nutrienti.

Comparata cu spirulina, AFA contine mai multa clorofila (10 gr. de AFA contin aprox. 300 mg. clorofila, in spirulina se gasesc 120 mg.), mai multe ficocianina (15% fata de 7% in spirulina), ,ai multa vitamina C ( de 5 ori mai multa decat in spirulina), mai multi acizi grasi esentiali. Din ce rezulta aici, reiese ca algele albastre verzi AFA sunt superioare spirulinei, insa spirulina este mai bine suportata de catre om din punct de vedere metabolic si  digestiv. Insa, incercati-le pe amandoua si vedeti care vi se potrivesc mai bine.

Sursa de proteine

Alga  AFA este o sursa completa de proteine, continand 60 % proteine. 18 aminoacizi sunt prezenti in aceasta alga. Proteinele si aminoacizii din alga AFA  sunt foarte usor de asimilat de organism, in comparatie cu proteinele de la animale , ceea ce le face sa consume mai putina energie in digestie. Proteinele sunt folosite pentru constructia, mentinerea si repararea tesuturilor din organism incepand cu oase, dinti,muschi, nervi, glande, inima, sange, ficat, piele, par si lista poate continua. O carenta in proteine duce la o musculatura slabita, vindecare lenta si o activitate neurologica dezechilibrata. Un exces de proteine animale duce la boli de inima, cancer,diverse boli ale rinichilor si in special la cancer de colon. Devine din ce in ce mai evident ca o dieta bazata pe plante cu sursa de proteine complete joaca un rol din ce in ce mai important pentru viitor.

Unele dintre peptidele aminoacide libere gasite in AFA ajuta la detoxifierea organismului de metalele grele.  Dr.  Gillian McKeith in lucrarea sa, Miracle Superfood : Wild Blue-Green Algae a constatat din experienta clinica cu AFA, ca aceasta alga elibereaza din organismul uman toxine si metale grele cum ar fi cadmium sau mercur. Ea recomanda consumarea a 6-10 gr. din acest tip de alga zilnic in cazul unei toxicitati severe cu metale grele.

Ficocianina

Am mai vorbit si la spirulina de acest antioxidant, care este un pigment ce da culoare acestor alge sa fie albastre-verzi.  Algele albastre-verzi contin ficocianina in proportie de 15 % din greutatea lor, o concentratie de doua ori mai mare decat se gaseste in spirulna. Ficocianina inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, reduce inflamarea in colite, inflamatii cronice, sprijina functia ficatului, protejeaza impotriva radicalilor liberi  si imbunatateste productia de neurotransmitatori.

Feniletilamina (FEA)

FEA este o substanta care este prezenta in glandele adrenale si creier,sintetizata din 2 aminoacizi fenialanina si tirozina. FEA se gaseste deasemenea si in algele albastre verzi. FEA mareste activitatea neurotransmitatorilor in partile creierului care controleaza atentia si mentinerea in starea de alerta. FEA a mai fost numita si “substanta dragostei ” , ajutand la crearea senzatiilor de placere, euforie, atractie. FEA se gasete predominant in 2 alimente : cacao si algele albastre-verzi. Cum spuneam si la cacao, FEA ajuta la mentinerea atentiei chiar daca o persoana sufera de Sindromul de Deficit de Atentie. Algele albastre-verzi contin 2 mg per gram de FEA. FEA nu are efecte secundare, nu provoaca dependenta, si limitele de toleranta in timp nu ar trebui sa va preocupe. Aceasta substanta inhiba apetitul si ajuta oamenii sa scada in greutate.

Fier

Algele albastre-verzi sunt o sursa exceptionala de fier, magneziu, cupru, vitamine B si vitamina C ajutand in anemii.

ADN si ARN

ADN si ARN sunt cei 2 acizi nucleici ce iau parte in constructia materialului genetic. Algele albastre-verzi  contin 4% ADN si ARN. Acesti nucleotizi au proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale. ADN-ul si ARN-ul provenit de la alge poate fi preluat de sistemul nostru digestiv si folosit in refacerea genetica a celuleor noastre.

Digestie mai buna

Exista mii de enzime care se gasesc in algele albastre-verzi. Aceste enzime ne ajuta sa avem un metabolism si o digestie mai rapida .  Algele albastre-verzi, mierea si ierburile (sucul de iarba de grau) sunt cele mai bogate surse de enzime.

Antioxidanti si Beta-caroten

Algele albastre-verzi sunt o sursa bogata de antioxidanti si betacaroten.Betacarotenul este unul din cei mai siguri nutrienti si este nontoxic chiar si in megadoze. Daca pielea devine portocalie de la o cantitate mare de beta-caroten, aceasta nu este o alarma. Doar indica ca respectiva persoana are o carenta de enzime in organism.

Sistemul imunitar 

Cand este consumata zilnic, timp de mai multe saptamani, algele albastre verzi ajuta la patrunderea celulelor NK (natural killer) din celule din sange in tesuturi pentru a patrula si distruge celulele  bolnave.Aceasta proprietate este gasita si in ceaiul verde si frunzele de ginkgo biloba.

Cercetatorii au descoperit ca proteinele din algele albastre-verzi reduc HIV si virusul Ebola.

alga - Algele albastre-verzi, panaceul unei vieți echilibrate

Acizii grasi Omega-3

Algele albastre-verzi contin acid alfa-linoleic (ALA) si acid docosahexanoic (DHA). La ora actuala majoritatea dietelor sunt bogate in acizi omega-6 si mai putin in acizi omega-3, acest exces ducand la aparitia factorilor ce determina boli de inima,scaderea imunitatii, probleme neurologice si probleme ale pielii. Acizii omega-3 cum sunt ALA si DHA sprijina imunitatea. DHA poate fi luat din pestii si fructele de mare, dar cum multi pesti sunt poluati, contin mercur sau anumite persoane au alergii la acest tip de mancare, algele albastre verzi sunt solutia ideala. Consumarea terapeutica de acizi omega-3 a aratat o imbunatatire a conditiilor persoanelor cardiovasculare si o inhibare in formarea cancerelor de san, colon, pancreas si prostata.

Algele albastre-verzi se gasesc sub forma uscata de pudra, lichida E3Live, ciocolate si batoane energizante, probiotice.

Este recomandat ca aceste alge sa se ia la inceput in doze mici, ulterior marind doza, asta datorita actiunii puternice de detoxifiere.

Doze recomadate :

  • incepatori sau copii (2-9 ani) : 1-2 gr. pe zi
  • normal sau copii  ( 10-18 ani) : 2-4 gr. pe zi
  • doza terapeutica : 8-10 gr. pe zi
  • doza super-atlet : 8 – 12 gr. pe zi

Algele se pot adauga in apa, smoothie, shake sau in orice alta bautura preferata.

retetecugust

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și