Mistere

Textele cabalistice
Spiritualitate

Alfabetul ebraic: Textele cabalistice ascund adevarul suprem

9views

Textele cabalistice sunt unul dintre cele mai mari mistere. De-a lungul timpului, cei care le-au studiat, au fost de părere că ascund cele mai mari secrete și comori ale omenirii.

Alfabetul ebraic este un sistem de scriere complex care este în corelaţie cu sistemul de numerotaţie. Pentru interpretarea unui text este nevoie de multă inspiraţie, dar şi inteligenta. Alfabetul se împarte în 22 de litere, folosite în mod ciudat şi pentru a scrie cifrele.

Acest sistem poartă denumirea de Gematria, derivat din grecescul Geometrie. Gematria are două forme distincte de interpretare, forma relevantă, care apare în textele clasice, dar şi forma mistică care are la baza cabalistica.

Asocierea dintre litere şi cuvinte se face după un cod bine stabilit, iar profanilor le este imposibil să facă diferenţa între litere şi cuvinte. După cum se poate observa în fotografia alăturată, alfabetul ebraic este în legătură directă cu sistemul de notare a numerelor, iar interpretarea textelor mistice devine o întreagă aventură.

Pentru a înţelege complexitatea cuvintelor în ebraică dar şi misticismul care stă la baza cabalistică, următorul exemplu este mai mult decât concludent. În ebraică se scrie de la dreapta la stânga, iar cuvântultată” (.ab) este format din două litere, ALEF şi BET. Cuvântul în ebraică pentrumamă” este (.em) este compus din literele ALEF şi MEM. Cuvântul în ebraică pentrucopil” este yalad: IOD, LAMED, DALET. Dacă aceste trei cuvinte sunt convertite în numere atunci obţinem următoarea idee:

Loading...

pentru cuvântul tată: alef=1, bet=2 => 1+2=3
pentru cuvântul mamă: alef=1, mem=40 => 1+40=41
pentru cuvântul copil: iod=10, lamed=30, dalet=4 => 10+30+4=44

Oricine poate realiza că adunând cuvântultată” cumamă”, ca suma obţinem uncopil”. Acesta este doar un simplu exemplu pentru a demonstra puterea care se ascunde în spatele textelor în ebraică.

Textele cabalistice

De asemenea în Gnoza se specifică foarte clar că textele cabalistice au nevoie mai mult decât o minte luminată pentru a fi înţelese. Ele trebuie citite din diverse perspective şi digerate doar cu mintea interioară. Profunzimea lor rezulta din acest joc magnific intre cifre şi litere pe care alfabetul ebraic îl pune doar la îndemâna iniţiaţilor.

loading...