Spiritualitate

Alfabetul ebraic: Textele cabalistice ascund adevarul suprem

Alfabetul ebraic este un sistem de scriere complex care este în corelaţie cu sistemul de numerotaţie. Pentru interpretarea unui text este nevoie de multă inspiraţie, dar şi inteligenta. Alfabetul se împarte în 22 de litere, folosite în mod ciudat şi pentru a scrie cifrele.

Acest sistem poartă denumirea de Gematria, derivat din grecescul Geometrie. Gematria are două forme distincte de interpretare, forma relevantă, care apare în textele clasice, dar şi forma mistică care are la baza cabalistica.

Asocierea dintre litere şi cuvinte se face după un cod bine stabilit, iar profanilor le este imposibil să facă diferenţa între litere şi cuvinte. După cum se poate observa în fotografia alăturată, alfabetul ebraic este în legătură directă cu sistemul de notare a numerelor, iar interpretarea textelor mistice devine o întreagă aventură.

Pentru a înţelege complexitatea cuvintelor în ebraică dar şi misticismul care stă la baza cabalistică, următorul exemplu este mai mult decât concludent. În ebraică se scrie de la dreapta la stânga, iar cuvântul „tată” (.ab) este format din două litere, ALEF şi BET. Cuvântul în ebraică pentru „mamă” este (.em) este compus din literele ALEF şi MEM. Cuvântul în ebraică pentru „copil” este yalad: IOD, LAMED, DALET. Dacă aceste trei cuvinte sunt convertite în numere atunci obţinem următoarea idee:

pentru cuvântul tată: alef=1, bet=2 => 1+2=3
pentru cuvântul mamă: alef=1, mem=40 => 1+40=41
pentru cuvântul copil: iod=10, lamed=30, dalet=4 => 10+30+4=44

Textele cabalistice 300x225 - Alfabetul ebraic: Textele cabalistice ascund adevarul suprem

Oricine poate realiza că adunând cuvântul „tată” cu „mamă”, ca suma obţinem un „copil”. Acesta este doar un simplu exemplu pentru a demonstra puterea care se ascunde în spatele textelor în ebraică. De asemenea în Gnoza se specifică foarte clar că textele cabalistice au nevoie mai mult decât o minte luminată pentru a fi înţelese. Ele trebuie citite din diverse perspective şi digerate doar cu mintea interioară. Profunzimea lor rezulta din acest joc magnific intre cifre şi litere pe care alfabetul ebraic îl pune doar la îndemâna iniţiaţilor.

loading...
loading...
Click to comment

Lasă un răspuns

To Top