Alexandru cel Mare a fost declarat „Fiul lui Dumnezeu” de către egiptenii antici

Alexandru cel Mare a fost declarat „Fiul lui Dumnezeu” de către egiptenii antici

În noiembrie 332 î.Hr., poporul Egiptului Antic l-a salutat pe invadatorul de numai 24 de ani, Alexandru cel Mare, în Oracolul lui Siwa, unul dintre cele mai sacre edificii.

Acolo l-au încoronat cu o coroană dublă, rezervată doar faraonilor și l-au numit cel dintâi fiul al zeului Amun.

În mod tradițional, acest titlu era rezervat numai faraonilor. Egiptenii antici își numeau conducătorii drept întruchiparea lui Amun. Ei credeau că faraonii avea puterea de a controla creșterea și secarea râului Nil – o sursă esențială de irigare a culturilor.

Această credință religioasă a constituit o piatră de temelie a culturii egiptene și au considerat-o fundația prosperității economice. Deci, cum a devenit un străin de 24 de ani vrednic de un titlu rezervat numai faraonilor?

Numele lui era „Alexandru cel Mare”, iar campania militară a dus la eliberarea egiptenilor de asuprirea de peste 100 de ani a Imperiului Persan. Chiar înainte de sosirea sa, egiptenii l-au considerat precum un zeu, și datorită acestui fapt, i-au oferit cel mai înalt titlu din stat.

Atunci când Alexandru cel Mare a intrat în capitala Egiptului, a oferit un taur drept ofrandă pentru zeul suprem. Mai mult de atât, el a recunoscut religia egiptenilor și i-a încurajat s-o practice, fapt care nu se petrecuse sub dominația persanilor.

Marele conducător și-a petrecut toată iarna în Egipt, unde a pus bazele unei conduceri formate numai din egipteni. El s-a rugat zeilor egipteni și astfel a devenit un conducător iubit. Cu toate acestea, conducerea armatei egiptenilor a plasat-o în sfera de acțiune a generalilor săi.

După ce a rezolvat problemele politice, a înființat faimosul oraș Alexandria. Acolo s-a construit cea mai mare bibliotecă din timpurile antice, la care veneau oameni din întreaga lume. Se spune că sursa informațiilor era una foarte vastă și cele mai multe dintre secretele omenirii s-au aflat în manuscrisele din această bibliotecă.

Alexandru cel MareEliberarea Egiptului a marcat sfârșitul campaniei de eliberare a coastei estice a Mării Mediteraneene. Istoricii vremii susțineau că Alexandru cel Mare a început să plângă în momentul în care a realizat că nu mai există popoare pe care să le elibereze. Ani buni mai târziu, din cauza lipsei războaielor, Alexandru a dat în patima alcoolului și a suferit de depresie.

Cu toate acestea, Alexandru cel Mare rămâne una dintre cele mai importante figuri din istorie. Se spune că odată ce faima sa crește și câștiga războaie, se credea fiul lui Zeus și totodată cel mai puternic om de pe Pământ.

CATEGORIES
TAGS
Share This
>