Mozaic

ALEGERI SUA! Donald Trump aproape de victoria care va schimba lumea

ALEGERI SUA. Americanii au venit în număr mare la urne marți pentru a-și alege președintele și au oferit lumii întregi o surpriză uriașă.

Donald Trump conduce lupta electorală și se impune în mai multe state cheie în care Hillary Clinton ar fi trebuit, potrivit estimărilor, să câștige destul de ușor. Incertitudinea a lovit în plin bursele internaționale, care s-au prăbușit la primele vești ale unei posibile victorii republicane.

ALEGERI SUA. Urnele s-au închis în mai multe state și presa anunță rezultatele estimate. Câștigătorul alegerilor trebuie să obțină un total de 270 de electori.

UPDATE: CNN estimează că Donald Trump câștigă în Georgia și are deja 232 de electori. Fox News a estimat victoria lui Trump în Wisconsin, rezultat care nu a fost confirmat încă de alte televiziuni, dar care l-ar împinge aproape sigur pe Trump spre Casa Albă.  

UPDATE: Bursele nu primesc bine lovitura pregîtită de alegătorii americani. Acțiunile americane s-au prăbușit. Bursele asiatice suferă, la fel și moneda mexicană.

UPDATE: Clinton se impune în Washington, dar Donald Trump câștigă statul Florida, potrivit estimărilor CNN, și mai dă o lovitură importantă într-un stat cheie, preluând și conducerea la nivel general cu 216 electori, față de cei 209 ai lui Clinton.

UPDATEHillary Clinton câștigă California (care îi oferă un premiu important – 55 de electori), Hawaii și Oregon. Trump câștigă în Carolina de Nord (stat cheie important) și Idaho, potrivit estimărilor CNN.

Clinton are acum 197 de electori, iar candidatul republican, 187 de electori, dar acest avantaj este înșelător. Clinton are nevoie de victorii în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan (unde Trump conduce în mod neașteptat), dar și în Pennsylvania.

UPDATE: Clinton câștigă statul Colorado și are acum 131 de electori, față de cei 167 ai lui Trump.

UPDATEClinton câștigă Virginia, o victorie importantă pentru democrată. Ea trebuie să mai întoarcă rezultatele în mai multe state – Wisconsin, Michigan – pentru a câștiga lupta finală.

Trump are 167 de electori, Clinton 122.

UPDATE: Donald Trump dă o lovitură importantă și câștigă Ohio. Are acum 167 de electori, față de cei 109 ai lui Clinton și deține prima șansă la câștigarea aleegrilor, în condițiile în care conduce în mai multe state cheie printre care Florida, Carolina de Niord și New Hampshire.

UPDATE: Donald Trump câștigă Montana și Missouri, Clinton câștigă New Mexico, potrivit estimărilor CNN.

Trump are în acest moment 149 de electori, iar Clinton 109.

UPDATECNN estimează victoria lui Clinton în Connecticut. Trump câștigă Louisiana.

Trump are acum 136 de electori, iar Clinton 104.

UPDATE: Rezultatele bune obținute de Trump trimit deja semnale de îngrijorare printre investitori. Bloomberg anunță că bursele s-au prăbușit.

UPDATE: Donald Trump câștigă Texas și Arkansas și preia conducerea în numărătoarea electorilor, cu 128 la 97.

UPDATE: Donald Trump câștigă Kansas, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming și 4 din cele 5 electori ai statului Nebraska, estimează CNN.

Clinton câștigă în statul New York.

Democrata are în acest moment 97 de electori, iar Trump 84.

UPDATE: Donald Trump câștigă Alabama și Carolina de Sud și reduce diferența față de Clinton. Trump are 66 de electori, Clinton – 68 de electori.

În Florida, lupta este foarte strânsă. Trump conduce după numărarea a 90% din voturi. Clinton conduce în Carolina de Nord și Ohio.

UPDATE: CNN estimează mai multe victorii ale lui Clinton înIllinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware și District of Columbia.

Trump a câștigat în Oklahoma, Tennessee și Mississippi.

Clinton are acum 68 de electori, Trump – 48.

În Florida, Ohio și New Hampshire scorul este prea strâns pentru ca victoriile să fie atribuite. Toate cele trei state sunt importante în lupta finală. Dacă Trump pierde Florida și Ohio, drumul său spre Casa Albă este practic închis.

UPDATE: CNN estimează că Trump a câștigat Virginia de Vest. Are în acest moment 24 de electori, Clinton doar 3. 

În Carolina de Nord și Ohio, scorul este prea strâns pentru ca victoria să fie atribuită.

UPDATE: Lupta este strânsă în Florida și Virginia, unde rezultatele preliminare sunt date chiar acum publicității. Florida este un stat foarte important pentru rezultatul final ala alegerilor.

UPDATE: CNN și New York Times estimează că Donald Trump a câștigat statele Kentucky și Indiana, în vreme ce Clinton a câștigat în Vermont. Toate sunt victorii așteptate. 

Trump are în prezent 19 electori, în vreme ce Clinton are 3. 

Este prea devreme pentru ca victoria în statele Georgia, Virginia și Carolina de Sud să fie atribuită.

UPDATE: În New Hampshire – un stat important pentru cei doi candidați, Trump conduce cu 53% la 41% potrivit New York Times. În Indiana, candidatul republican conduce cu 70%, potrivit CNN. Indiana este un stat republican. Toate rezultatele sunt preliminare.

UPDATE: Primele rezultate au început să apară, dar sunt doar preliminare. În Kentucky, Donald Trump are 67% din voturi, în vreme ce Clinton este creditată cu doar 29%, potrivit NY Times. Trump avea asigurată o victorie în acest stat, dar diferența mare față de candidata democrată poate oferit un semnal.

UPDATE: Câteva date despre cum au ales americanii. Exit-poll-urile citate de Foreign Policy spun că 62% dintre alegători hotărâseră cu cine vor vota înainte de luna septembrie. Asta înseamnă că restul electoratului a fost cel mai probabil influențat de temele apărute târziu în campanie, cum ar fi redeschiderea scandalului e-mailurilor lui Clinton.

Același exit-poll a arătat că doar 4 din 10 alegători sunt optimiști în privința celor doi candidați. Tot 4 din 10 alegători au spus că prioritatea lor a fost să aleagă un președinte care să aleagă schimbarea.

ALEGERI SUA: Statele cheie care vor stabili președintele SUA

Pentru că președintele SUA nu este decis de votul popular, ci de cel al electorilor, rezultatul final al alegerilor poate fi decis de câteva state cheie. Iată care sunt acesta, în scrutinul aflat în desfășurare:

Florida (29 de voturi)

Donald Trump are șanse mici să câștige alegerile dacă nu câștigă Florida, iar primele vești după votul anticipat nu sunt promițătoare pentru candiatul republican.

clinton trump - ALEGERI SUA! Donald Trump aproape de victoria care va schimba lumea

Două treimi dintre alegători au votat deja și există semne că electoratul hispanic s-a prezentat în număr mare a urne, unde a votat pentru Clinton.

Trump mai poate câștiga Florida, mulțumită alegătorilor albi, dar numai cu o prezență mare la urne.

Realitatea.net

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top