Albert Einstein: „Credința prostească într-o autoritate este cel mai mare dușman al adevărului”

Celebrul fizician Albert Einstein a lăsat moștenire omenirii nu doar teoriile din fizică, ci și un anumit tip de credință. Pentru că fizicianul era într-o permanentă goană pentru căutarea adevărului, anunța încă de la jumătatea secolului trecut că cel mai mare dușman al adevărului este credința prostească într-o autoritate.

POrnind de la această idee, s-au realizat numeroase studii psihologice care au demonstrat că omul are nevoie de o autoritate fizică pentru ca viața sa să se poată derula în normalitate. Cercetătorii susțin că această nevoie ancestrală s-a perpetuat din clipa în care omul a apărut pe această planetă și s-a dezvoltat, din punct de vedere social, în mici triburi.

Sistemele politice s-au schimbat de nenumărate ori de-a lungul timpului, dar întotdeauna au avut e entitate centrală care a condus ostilitățile. În cele mai vechi timpuri se numea căpetenie, apoi au apărut regii sau împărații, pentru ca mai apoi să apară statul cu politicienii și președinții. Studiile demonstrează că există două tipuri de credințe politice: liberalii, care se încred în funcționarii publici, dar și în corporații și conservatorii, care își alocă încrederea în centrele industriale. În ambele tabere există ideea de autoritate și în ambele cazuri se întâlnește supunerea absolută în fața unei autorități. Această supunere este cel mai mare dușman al omului în drumul său pentru descoperirea adevărului.

Cei mai mulți psihologi sunt de părere că cei mai bogați oameni au în gene minciuna și astfel pot minți mult mai bine decât cei mai săraci. La fel se întâmplă și cu politicienii, care în anumite cazuri sunt comparați de către psihologi cu psihopații, care își urmează calea pentru a-și îndeplini scopurile indiferent de prețul pe care trebuie să-l plătească.

einstein

Nu este de mirare că oamenii și-au pierdut încrederea în politicieni, în stat sau chiar în sistemul actual. Asupra acestor entități ale autorității planează întotdeauna ideile de minciună, corupție și furt. Există numeroase voci la nivel mondial care susțin că sistemul trebuie schimbat pentru că altfel omenirea va intra într-un impas din care nu va mai putea ieși. De ce nu se petrece acest lucru? Probabil pentru că elita mondială continuă să-şi urmărească interesele materiale cu orice preț.

Loading...loading...
S-ar putea să-ți mai placă și