Mistere

zeelandia
Descopera

Al optulea continent descoperit în Oceanul Pacific

4views

Oamenii de știință au descoperit informații noi, pe care le-au făcut publice, cu privire la ceea ce a fost al optulea continent al planetei noastre, Zeelandia.

Zeelandia a fost un continent, situat în Pacificul de Sud, care s-a scufundat cu mulți ani în urmă. Din întregul teritoriu, 94% se află sub apă, cu doar câteva insule care se află la suprafaţă. Din acesta fac parte în prezent, insula Lord Howe a coastei de est a Australiei, Noua Caledonie şi Noua Zeelandă. Conform specialiștilor, Zeelandia a fost folosit precum un pod sau un sistem de legătură între Antarctica și Australia.

În urmă cu circa 80 de milioane de ani, acest continent s-a scufundat. Motivul catastrofei nu este cunoscut pe deplin, dar specialiștii consideră că mișcările plăcilor tectonice au contribuit la acest fenomen.

“Descoperirea rămăşiţelor unor organisme care au trăit în mările calde şi adânci, sporii şi polenul unor plante de uscat, toate dezvăluie că geografia şi clima Zeelandiei au fost dramatic diferite în trecut”, spune co-directorul expediţiei profesorul Gerald Dickens de la Rice University în Houston, Texas.

Descoperirea continentului a fost posibilă datorită sedimentelor extrase de specialiști de pe fundul oceanului. În acest fel, ei au realizat că se confruntă cu o descoperire extrem de importantă, o locație geologică distinctă, care îndeplinețte toate condițiile unui continent, informează Daily Mail.

Loading...

“Zeelandia, un continent scufundat, oferă acum secrete vechi de zeci de milioane de ani, ce ies la iveală în urma forărilor”, spune co-directorul proiectului, Jamie Allan.

De asemenea, aceste descoperiri oferă detalii inedite despre formareaInelului de Foc” al Pacificului. Naşterea cercului de foc cu 40 – 50 de milioane de ani în urmă a provocat schimbări dramatice în adâncimea oceanului şi asupra activităţii vulcanice şi a zguduit puternic fundul mării din Zeelandia.

zeelandia

Descoperirea celui de-al optulea continent schimbă întreaga perspectivă asupra istoriei plantei nostre, care a fost mult mai zbuciumată decât s-a crezut până în prezent.

loading...