AIR FORCE ONE, AVIONUL CARE REZISTĂ UNEI EXPLOZII ATOMICE

Air Force One este avionul cu care zboară președintele SUA. Vice-președintele american zboară cu un aparat numit Air Force Two. Cele două avioane sunt Boeing 767-200B.

Denumirea de Air Force One a fost dată în anul 1962, după ce, în anul 1953, un avion de linie a avariat avionul prezidențial.

Primul avion prezidențial utilizat de președintele Rooswelt este conservat la Muzeul Air Force și era dotat cu un dormitor, un birou și un lift. Cu acest avion puteau zbura 24 de persoane.

Avionul prezidențial a cunoscut situații de criză, cum au fost atentatele din 11 septembrie 2001. Președintele Bush se deplasa la o școală din Sarasota, Florida. Prima reuniune de criză a avut loc într-o sală de clasă, echipată cu un sistem de comunicare, în cel mai scurt timp, de către cei de la serviciile secrete.

După o oră, președintele și echipa care-l însoțea s-au îmbarcat spre o destinație necunoscută. Avionul s-a ridicat și pre de 4 minute a făcut un zbor de așteptare. A fost singurul avion care avea autorizarea să zboare deasupra SUA.

Avionul a aterizat la o bază militară din Louisiana, pentru că președintele trebuia să facă o declarație poporului american. După această escală, avionul s-a îndreptat către un buncăr secret din Nebraska.

După aceste incidente, avionul a fost echipat cu un sistem prin care se puteau face anunțuri radio.
Avionul prezidențial este blindat, rezistă unui impuls electromagnetic generat de o explozie atomică. E l este dotat cu sisteme de apărare ținute secrete.

Avionul poate zbura cu 12600 kilometri pe oră și are 80 de locuri. În anul 2008, o oră de zbor costa 40000 de dolari. Aparatul are o suprafață interioară de 370 metri pătrați și trei nivele.

La etajul al doilea este instalat președintele, iar la al treilea etaj serviciile care asigură comunicare cu solul.
Avionul este dotat cu birouri, săli de baie, dar și o sală de operație dotată cu cele mai moderne aparate.

Air Force One on the ground - AIR FORCE ONE, AVIONUL CARE REZISTĂ UNEI EXPLOZII ATOMICE

Avionul este însoțit de un convoi de alte avioane care transportă limuzinele prezidențiale, o ambulanță și elicoptere. Patru piloți asigură deplasarea și alte 24 de persoane răspund de sistemul de securitate al avionului.

loading...

S-ar putea să-ți mai placă și Mai multe de la același autor

Lasă un răspuns