Adrian Bejan a uimit lumea cu Teoria Constructală! Este în primii 100 de savanți din lume

Adrian Bejan a uimit lumea cu Teoria Constructală! Este în primii 100 de savanți din lume

Adrian Bejan este unul dintre primii 100 de savanți ai lumii. În 1996, a descoperit Teoria Constructală, care explică modul în care natură imprimă evoluția asupra oricărui organism care trăiește pe această planetă.

Datorită acestei descoperiri, profesorul de origine română, de la
Universitatea Duke, Carolina de Nord, a ajuns unul dintre cei mai apreciați savanți din lumea întreagă.

În anii ’60 emigrează

Pe la mijlocul anilor ’60, Adrian Bejan, un tânăr gălățean cu aspirații mărețe, alege să emigreze în Statele Unite ale Americii. El alege să studieze termodinamica și profesează pentru mai mulți ani în acest domeniu.

În prezent, predă la facultate și un curs de predicții, pe baza Teoriei Constructale și oferă numeroase perspective asupra evoluției umane.

Ce este Teoria Constructală?

La prima vedere această teorie este extrem de simplă și la îndemâna oricui, dar nimeni nu s-a gândit la ea până în 1996, când Bejan a pus-o în aplicație. De atunci și până în prezent, această teorie a fost aplicată în numeroase domenii, de la fizică și până la construcția de utilaje sau mașinării.

Se numește Teoria Constructală și romanul a observat același tipar în modul în care cresc ramurile unui copac, sau nervurile frunzelor, cum se împarte un fir de apă sau cum lovește un fulger, cum se dezvoltă irigația sanguină sau cum se extinde o așezare omenească, privită de sus.

Teoria spune că orice organism viu trebuie să aibă libertatea să se dezvolte pe cât mai multe canale, pentru a avea acces la mai multă resursă. Cu cât e mai liber să se ramifice, va evolua și va fi mai mult decât este.

Conform părintelui teoriei, această “curgere” nu trebuie oprită, indiferent unde are loc, pentru că va crea anomalii și va perturba sistemul în jur.

Teoria Constructală a fascinat pe numeroși oameni, care la rândul lor au ales s-o pună în aplicare în domeniile în care lucrează. De exemplu, ventilatoarele sunt create pe baza acestei teorii, la fel și componentele calculatoarelor sau chiar organigramele din multinațioanle.

Pe baza acestei teorii se poate explica și evoluția vieții de pe Terra. Atunci când un organism este lăsat să se dezvolte pe mai multe direcții, el va deveni mult mai puternic și generațiile viitoare vor moșteni aceste informații.

Previziuni despre viitor

Profesorul Bejan, pe baza acestei teorii, a declarat într-un interviu în 2012, că Donald Trump va urma să câștige alegerile prezidențiale din SUA. El le-a explicat oamenilor modul în care Trump se dezvoltă și evoluează, fiind în conformitate cu modul în care natura o face. Mai mult de atât, Trump va câștiga un nou mandat.

O altă previziune interesantă, făcută pe baza acestei teorii este în următorii ani omenirea se va unifica. Nu vor mai exista diferențe culturale, iar pe Terra se va vorbi o singură limbă. Oamenii vor deveni un tot, care va arăta precum un arbore gigant, și abia atunci dezvoltarea se va accelera pe toate planurile.

CATEGORIES
Share This
>