Descopera

ADN-UL, un mister venit dintr-o alta lume

Atunci cănd polinezienii au ajuns în America de Sud, pe coasta de vest se găseau civilizații sofisticate de mari dimensiuni. Acest lucru contrasta cu insulele nelocuite pe care polinezienii le colonizau de regulă, ceea ce sugerează că era improbabil ca exploratorii să fi rămas pe acest continent.

Analizele genetice ale populației native din Peru și din alte țări sud americane sugerează că polinezienii nu au contribuit la fondul genetic, în cazul în care au mai rămas pe continent.

O echipă de cercetători a identificat ADN-ul polinezian în rămășițele unor triburi native. În mod ciudat, însă, rămășițele sunt în cealaltă parte a continentului față de locul în care polinezienii ar fi sosit. Chiar și cercetătorii sunt surprinși și nu știu cum să explice acest fapt.

Oamenii de știință au luat în calcul mai multe variante. Cercetătorii au studiat un trib care trăia în sud-estul Braziliei și se numea Botocudo. Grupul era violent și independent și nu a fost sub controlul coloniștilor portughezi. Din acest motiv, în anul 1808, autoritățile au declarat război împotriva oricărui trib independent. La finalul acelui secol, tribul Botocudo a încetat să existe ca grupare etnică separată.

Rămășițele unor indivizi Botocudo au rămas, însă, păstrate în muzee, iar cercetătorii au folosit aceste rămășițe pentru a extrage ADN-ul din 12 cadavre.

Acest ADN a fost folosit pentru a studia părți ale genomului mitocondrial, care este moștenit doar de la mamă.

loading...

Majoritatea mostrelor colectate au produs secvențe tipice asociate populațiilor native din continentul american. În schimb, două mostre prezentau o serie de schimbări distinctive, ce au mai fost identificate doar în populațiile asociate culturilor polineziene.

Cum poate fi explicat acest lucru? Autorii au luat în calcul mai multe posibilități. Prima se bazează pe faptul că atât polinezienii cât și triburile amerindiene se trag din populații asiatice. Astfel, ar fi posibil ca strămoșii ambelor grupuri să fi împărtășit o variantă care fie a dispărut pe continentul asiatic, fie nu este identificată de cercetători.

Cu toate acestea, schimbările asociate polinezienilor par să fie recente, având loc după ce populația trăia pe insula Taiwan.

A doua variantă luată în calcul ar fi că ADN-ul a sosit cu călătorii polinezieni, cea ce ar fi plauzibil, doar că toate analizele ADN efectuate până acum pe continentul sud american nu au identificat alte mostre ADN polineziene. Pe lângă acest fapt, mai este vorba și de o distanță geografică imensă între țărm și locul unde trăiau indienii Botocudo.

ADN - ADN-UL, un mister venit dintr-o alta lume

Ar fi nevoie să explicăm cum au traversat acești migranți polinezieni munții Anzi și au ajuns în Minas Gerais, Brazilia.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top