Descopera

ADN-ul, hard-disk de mâine?

Ideea de a stoca informația pe structura ADN nu este nouă, însă, în ultima perioadă știința evoluează uimitor de repede, iar descoperirile sunt de-a dreptul șocante. Doi oameni de știință au realizat un experiment prin care au încercat să stocheze mai multe cărți digitale între diferinte secvenţe ale ADN-ului. Conform celor declarate de cei doi cercetători în revista de specialitate Science, informația produsă la nivel global în anul 2011 este echivalentul a 4 grame de ADN, ceea ce semnifică aproximativ 1,8 zettabyte (1,8 x 1021 bytes).

Se știe foarte bine că ADN-ul se comportă precum o moleculă, din această cauză a fost suficient ca savanții să formeze o legătură între nucleotidele (A, C, G, T), care sunt echivalentele sistemului binar de 0 şi 1 din informatică. În acest fel T şi G reprezintă 1, iar A şi C reprezintă 0. În plus, pe fiecare fir al structurii ADN s-a putut înscrie o parte din codul necesar redării informației în ordinea dorită. În acest fel s-a realizat procesul de inscripționare și stocare a informației pe o structură ADN aleatorie.

informatie adn - ADN-ul, hard-disk de mâine?

Pasul următor, în cercetarea celor doi oameni de ştiinţă a fost alegerea suportului pe care urma să fie stocată secventa ADN. Nu au dorit să aleagă o ființă vie pentru că este predispusă morţii, fapt pentru care cei doi au ales să înghețe structura ADN şi mai apoi au montat-o pe o lamelă de sticlă. Congelat ADN-ul devine rezistent la temperaturi extreme precum și la trecerea timpului, iar datele pot fi redate chiar și peste un milion de ani dacă se introduce un algoritm de citire într-un calculator.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top