Adevaruri imposibile despre omul primitiv

În epoca de piatră oamenii locuiau în peșteri?

Oamenii preistorici nu locuiau în peșteri ci în colibe care erau situate la gura peșterilor. Desenele rupeşti regăsite în peșteri indică faptul că oamenii le foloseau drept spaţiu sacru în care se desfășurau ceremonii speciale. Se înţelege că oamenii peșterilor îşi construiau locuințele cu precădere în partea sudică, a versanților pentru a se bucura cât mai mult timp de soare.

Neanderthalienii trăiau în Europa Centrală?

Această denumire a fost dată după Neanderthal, din apropierea orașului Dusseldorf, Germania, unde în anul 1856 au fost găsite primele relicve de oase ale aceste specii de oameni primitivi. Cu toate acestea neanderthalienii nu au trăit doar în centrul continentului ci pe întreaga sa suprafaţă. Cauzele dispariției omului de Neanderthal sunt o enigmă pentru oamenii de ştiinţă. Cert este că  neanderthalienii erau mult mai puternici decât omul modern şi dezvoltaţi asemănător din punct de vedere cultural.

Mamuții erau cele mai mari animale care au trăit în epoca de piatră?

Loading...

Mamuții lăţoşi au fost primele animale care populau Europa în era glaciară, dar au fost descoperite scheletele de animale mult mai mari. Un asemenea schelet complex a fost găsit într-o carieră de marna din landul Saxonia Inferioară.  Cu siguranță ca elefanții eurasiatici au fost cele mai mari animale vânate de către oameni. Aşa se explică şi cauza dispariției lor.

Arta oamenilor preistorici era una primitivă?

Toţi oamenii de știință au declarat că ceea ce descoperise un arheolog amator într-o peșteră din Altamira în anul 1879 au fost niște falsuri. Arheologii au susținut că oamenii preistorici nu erau capabili să creeze asemenea opere de artă. Anii au trecut iar optică s-a mai schimbat, istoricii de artă au diferențiat mai multe genuri ale picturilor rupeşti. În timp ce picturile din peșteră Antamira aparțin stilului levant (sec. 12-13 i. Hr.), picturile descoperite în peștera Lascaux (sec. 17-15 i Hr.) aparțin stilului animalelor mari.

Mamuţii aveau o blană brun-roşcată?

Doar mamuții care au trăit în timpul erai glaciare aveau o blană roșie, creată și deasă. Ei au dispărut în jurul anului 8.000 i Hr. În Siberia au fost descoperiți mamuți înghețați și foarte bine conservați. Culoarea blănii lor varia de la blond până la castaniu închis, însă cea mai comună era nuanța oranj-maroniu. Cercetătorii au concluzionat că pigmentul blănii mamuților s-a schimbat de-a lungul anilor. De exemplu primii mamuți, care au trăit în timpul micii era glaciare, nu aveau blana deloc.loading...
S-ar putea să-ți mai placă și