ADEVĂRUL despre PESTA PORCINĂ! Iată ce se întâmplă cu adevărat

Comisia Europeană ne-a avertizat de pesta porcină încă din 1 martie 2017. Imediat, Guvernul Sorin Grindeanu a adoptat o hotărâre prin care vânătoarea de mistreți putea fi autorizată tot anul, dacă se constata un focar de pestă porcină africană.

La puţin timp după hotărârea adoptată de Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a anunţat, la finalul lunii mai 2017, că România este o ţară liberă de pestă porcină şi poate începe exportul de carne de porc. Numai că în iulie 2017, la numai două luni de la anunţul triumfalist al preşedintelui ANSVSA, în România a apărut primul focar de pestă porcină, în judeţul Satu Mare.

Pesta porcină pare că e o nenorocire care ne-a lovit brusc, punându-ne în situația de a lua măsuri urgente, dar, dacă ai răbadare să consulți arhivele autorităților, constați că nu e așa. Guvernul României recunoaște, într-o expunere de motive care au stat la baza adoptării unei ordonanțe de urgență din 2017, că fusesem avertizați de comisarul european pentru Sănătate și Securitate Alimentară. Ordonanța a trecut prin Parlament, suferind modificări serioase, fiind promulgată abia la sfârșitul anului trecut, pe 18 decembrie.

Strategia privind pesta porcină africană pentru partea de est a UE

Pe 8 martie 2017, Guvernul condus de Sorin Grindeanu adopta OUG 20. În expunerea de motive, inițiatorii spun:

„Având în vedere Scrisoarea nr. 1.436 din 1 martie 2017 a comisarului european Vytenis Andriukaitis referitoare la riscul mare pe care îl reprezintă pentru România evoluția pestei porcine africane în apropierea granițelor sale, considerând situația deosebit de preocupantă și serioasă, sens în care este necesar ca, în regim de urgență, să fie luate măsuri care să intensifice controalele la punctele de intrare în România de la frontiera cu Ucraina și Republica Moldova, pentru a preveni introducerea virusului cu produse din carne de porc contaminată din aceste țări sau riscul contaminării prin purtătorii de boală, deoarece România are obligația să implementeze recomandările descrise în Strategia privind pesta porcină africană pentru partea de est a Uniunii Europene și avându-se în vedere activarea măsurilor privind combaterea și controlul bolii, așa cum sunt prevăzute în planul național de contingență pentru pesta porcină africană, având în vedere că, din punctul de vedere al riscului contaminării, frontiera de stat a României reprezintă teritoriul vulnerabil prin care, în lipsa unor măsuri imediate și adecvate, există riscul introducerii virusului de către purtători, având în vedere necesitatea acoperirii unor riscuri la adresa securității și siguranței alimentare a populației, în vederea combaterii unor situații de criză apărute ca urmare a focarelor de pestă porcină africană care se manifestă în țările vecine care au frontieră cu România, iar răspândirea bolii în România ar conduce la restricții comerciale care pot afecta întreg sectorul de creștere a porcilor, apariția pestei porcine africane pe teritoriul României ar avea efecte deosebit de grave asupra economiei naționale, alimentației populației, sectorului de creștere a suinelor, comerțului cu produse din carne de porc și asupra locurilor de muncă.”

Loading...

Vânarea mistreților pe tot timpul anului

În forma inițială, cea adoptată la Palatul Victoria, Ordonanța avea 3 articole, de fapt trei modificări aduse prevederilor legale privind vânătoarea. Primele două, care erau despre orice specie de animal sălbatic, adică nu făceau referire directă la porcii mistreți care „violau” granița de Est a Uniunii Europene, nu au trecut de Parlament.

Le amintesc, pentru că ele au fost, totuși, în vigoare în perioada de la adoptarea Ordonanței până la amendarea ei în Legislativ.

Primul: „în situația confirmării oficiale, în condițiile legii, a unui focar de pestă porcină africană sau a unui focar de altă boală infecțioasă pe teritoriul unui stat vecin, vânarea organizată a animalelor sălbatice pe adâncimea prevăzută la alin. (1) este permisă numai ziua și numai de la fâșia de protecție a frontierei de stat către interior, de către gestionarii fondurilor de vânătoare, cu avizul prealabil al șefului sectorului de poliție de frontieră.”

A doua prevedere care a fost în vigoare doar din martie până în decembrie: „În situații de excepție, motivate de menținerea biodiversității faunei sălbatice și de păstrarea echilibrului ecologic, administratorul, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de protecția mediului și autorității naționale sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobă prin ordin restrângerea sau extinderea perioadei de vânătoare la unele specii de interes cinegetic.”

În fine, articolul care este și acum în vigoare, când pesta porcină a fost confirmată oficial de autorități sună așa: „Prin excepție de la lit. A pct. 13 din anexa nr. 1, pentru specia mistreț (Sus scrofa) mascul, femelă și purcel, perioada de vânătoare se extinde pe tot parcursul anului, în limita cotelor de recoltă aprobate de îndată, din momentul confirmării oficiale a unui focar de pestă porcină africană pe suprafața unuia sau mai multor fonduri cinegetice până la dispariția pestei porcine de pe teritoriul României, oricând Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor consideră necesar în situația creșterii gradului de risc pentru pesta porcină africană.”

Preşedintele ANSVSA anunţă că nu avem pestă porcină, dar apare primul focar

Chiar dacă era în vigoare o avertizare privind pericolul care îl reprezintă pentru România peste porcină şi Guvernul adoptase o Ordonanţă de Urgenţă, în data de 25 mai 2017 preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu, anunţa că Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor a declarat România ţară liberă de pesta porcină. Ba mai mult, şeful ANSVSA a spus că ţara noastră va relua exportul de carne de porc, anunţând chiar şi câteva ţări cu care fuseseră demarate negocierile. Printre ele se aflau SUA, Japonia, Canada, Mexic şi Coreea de Sud.

„Este elementul decizional care de acum înainte face posibilă demararea negocierilor bilaterale între România și țările terțe. Fără acest statut de liber de pestă porcină clasică pe care noi l-am dobândit astăzi, nicio țară importantă nu a dorit să progreseze pe linia negocierilor cu România pentru exportul de carne de porc. Astăzi am reușit performanța de a fi liberi de toate cele șase boli considerate restrictive la nivel mondial. Facem parte dintr-un cerc extrem de elitist,”a spus Geronimo Brănescu, la finalul lunii mai 2017.

Virusul a fost adus din Ucraina

Numai că avertizarea primită de la comisarul European Vytenis Andriukaitis s-a dovedit a fi reală, iar la finalul lunii iulie 2017 a fost depistat primul focar de pestă porcină, într-o gospodărie de lângă oraşul Satu Mare. În acel moment, ANSVSA a anunţat că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Tot atunci, autorităţile au anunţat că au luat toate măsurile de preîntâmpinarea a unei astfel de situaţii pe viitor şi ca focarul să fie stins. Atât de bune au fost măsurile, încât în luna ianuarie a acestui an a apărut un nou focar de pestă porcină, tot în judeţul Satu Mare, în comuna Micula.

De data aceasta, ANSVSA nu a mai anunţat de unde provine virusul, dar a promis că se luptă cu toate forţele pentru a stopa virusul care riscă să pună pe butuci industria de profil din România. Lupta nu a reuşit nici de data aceasta, astfel încât la începutul acestei luni a apărut un nou focar, de data aceasta în judeţul Tulcea, tot la graniţa cu Ucraina.

Se cere demisia preşedintelui ANSVSA

În mai puţin de o lună s-a ajuns în situaţia ca şapte judeţe să fie sub carantină din cauza pestei porcine, fiind afectaţi un număr de 1,3 milioane de porci, dintr-un total de 4,5 milioane, câţi are România în acest moment.

Pesta Porcină AfricanăCostel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, a cerut în ultimele zile demisia preşedintelui ANSVSA, acuzând autorităţile că au intrat în panică şi nu au nicio soluţie la criza care riscă să omoare o industrie importantă în ţara noastră. „Actuala conducere a ANSVSA nu a realizat anterior acestui moment critic o campanie naţională de informare a cetăţenilor din mediul rural cu privire la modul în care se poate preveni infectarea porcilor din gospodăria proprie cu virusul pestei porcine, dar şi cu privire la alte lucruri ce ţin de măsurile care se întreprind de către stat în momentul în care porcii sunt diagnosticaţi cu pesta porcină africană.

Lipsa acestei informări prealabile a creat panică şi tensiuni în rândul comunităţilor din mediul rural. Totodată, conducerea ANSVSA nu a întreprins anterior momentului confirmării primului focar de pesta porcină în România (31 iulie 2017), măsuri de biosecuritate corespunzătoare pentru fiecare punct vamal şi nu a făcut publice aceste măsuri prin intermediul unor canale de comunicare cu putere mare de diseminare a informaţiei în mediul rural şi urban”, a anunţat Costel Stanciu.

Mai mult pe EVZ

loading...

Comentariile sunt închise.