Descopera

Adevărul despre Cina cea de Taină! Cum au stat și ce au mâncat Iisus și apostolii

Generoso Urciuoli și Marta Berogno, doi arheologi italieni au dezvăluit care a fost meniul de la Cina cea de Taină, ultima masă luată de Iisus în compania apostolilor săi înainte să fie arestat de autorităţile romane din Iudeea, pe care l-au reconstituit după realizarea mai multor studii. Potrivit acestora, concluziile sunt cu mult diferite față de reprezentările tradiționale ale celebrei cine.

Potrivit oamenilor de știință, mesenii nu stăteau pe scaune, la o masă rectangulară, așa cum este prezentată scena în numeroase opere de artă, cea mai cunoscută fiind de cea realizată de Leonardo Da Vinci, ci direct pe podea, pe niște perne, după obiceiul roman din acea perioadă, în timp ce bucatele erau înșirate pe o masă extrem de joasă.

„În acea perioadă, în Palestina, masa era servită pe mese joase, pe perne și covoare înclinate „, a declarat Generoso Urciuoli, arheolog la Centrul Petrie. Locul lui Iisus la masă și al apostolilor lui era unul bine stabilit. În stânga și în dreapta lui stăteau oaspeții cei mai importanți.

cina cea de taina - Adevărul despre Cina cea de Taină! Cum au stat și ce au mâncat Iisus și apostolii

Așadar, potrivit acestuia, la Cina cea de taină s-a mâncat tocană tradiţională iudaică denumită „cholent”, din carne de miel, cartofi, fasole şi orz, o fiertură din fasole gătită îndelung la foc mic, măsline cu isop, ierburi cu gust similar mentei, precum şi ierburi amare cu fistic, dar şi charoset de curmale (o pastă dulce, de culoare închisă, făcută din mere, scorțișoare şi nuci). Toate preparatele au fost servite în vase de piatră sau de teracotă.

Libertatea

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top